SLU-rapport visar att svenskt jordbruk är övergödningssmart 

PUBLICERAD: 17 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Svenskt jordbruk står för betydligt mindre övergödning än jordbruket i jämförbara länder inom EU. Det visar en ny rapport från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

”Odling av svenska råvaror är inte bara klimatsmart utan även ´övergödningssmart´. Läckage av kväve, fosfor och ammoniak är betydligt lägre än i jämförbara länder”, säger Markus Hoffmann, vattenexpert på LRF.

I rapporten “The environmental performance of Swedish food production” av Danira Behaderovic analyseras flera sätt att mäta matens miljöpåverkan. Olika indikatorer mäter vatteneffektivitet, hur odlingsmarken mår, hur effektivt näringsämnen utnyttjas, med mera. I rapporten har åtta länder jämförts inom tio olika områden för växtodling och djurhållning. 

Några av de viktigaste slutsatserna i rapporten är: 
* Läckaget av kväve och fosfor per hektar svensk åkermark är cirka hälften av medeltalet för övriga länder. 
* Överskottet av kväve i näringsbalansen är också mindre än hälften av medelvärdet för övriga länder.  * För fosfor är, enligt SCB, tillförsel och bortförsel helt i balans för Sverige som helhet. 
* Läckage av ammoniakkväve till luft, som orsakar försurning och övergödning, är betydligt lägre i Sverige i jämförelse med övriga länder. 

”Det är glädjande att rapporten visar att svenska lantbrukare är generellt duktiga på att hushålla med näringsämnen. En del av det goda miljöresultatet beror på de naturgivna förutsättningarna i form av Sveriges nordliga läge och omfattande odling av gräs. Men det är ett fint bevis på att hållbarhetsarbetet är väldigt viktigt för svenska bönder och att miljörådgivningen i kampanjen Greppa Näringen fungerar”, säger Markus Hoffmann.

Men även om bilden som framträder av svenskt jordbruk är bra, så återstår fortfarande mycket att göra för att minska övergödningen.

”Vi arbetar exempelvis med att djurens gödsel behöver användas bättre, att få fler att anlägga våtmarker och att minska jorderosion från åkrarna”, säger Markus Hoffmann.

Rapportens datakällor är EU:s statistikbyrå EUROSTAT, FN:s jordbruksorgan FAO och OECD. Fakta har även hämtats från vetenskapliga uppsatser. Jämförelse har gjorts med Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Irland, Tyskland och Nederländerna.

Carina Malm

 

 

Senaste nytt

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx