Nya proteiner som lupiner, köttfritt ”kött” och välgörande mat är några stora mattrender på ingång. Det visar Fazers trendrapport ”Framtidens Mat 2019”. Rapporten baseras på omvärldsspaningar, intervjuer med forskare, kockar och andra, som arbetar med mat samt en nordisk konsumentundersökning.
Konsumentundersökningen ger svar på hur nordborna ser på välgörande och klimatsmart mat, och vad de kan tänka sig att kompromissa med för klimatets skull. Så många som 52 procent av svenskarna vill äta en personanpassad diet, det vill säga mat anpassad utifrån individuella näringsbehov. Samtidigt märks en tydlig trend med glitter och glamour i maten. De, som äter ute, jagar en helhetsupplevelse, där såväl maten och atmosfären, som restaurangens ”story” och värderingar spelar in.
Undersökningen visar bland annat att nordborna är positiva till att äta livsmedel som är nära bäst-före-datum och att 31procent av svenskarna kan tänka sig att äta mer vegetabiliskt protein som havre, soja eller liknande.
Däremot kan bara 9 procent av svenskarna och 7 procent av danskarna och norrmännen tänka sig att äta insekter för att skydda miljön. I Finland kan däremot 15 procent tänka sig att äta insekter om det ger en positiv effekt på miljön. En betydande andel av nordborna är också intresserade av att köpa mat och dryck som har specifika hälsoeffekter, till exempel ger extra energi eller är bra för tarmhälsan och immunförsvaret.
”Välbefinnande, hälsa och hållbarhet är hjärtefrågor för oss på Fazer och undersökningen bekräftar att de också är viktiga för våra gäster. Särskilt intressant är inställningen till mat som är välgörande och viljan att förändra sina vanor för att göra miljön gott. Rapporter som denna ger oss viktiga insikter i utvecklingsarbetet som gör att vi på förhand kan känna oss trygga i att nya koncept, som exempelvis vårt helvegetariska Wicked Rabbit, landar rätt”, säger Malin Barkman, Marketing Manager, Fazer Food Services Sverige.
Fem teman som tas upp i rapporten:
- Hur tarmfloran och vad vi äter påverkar hjärnan
- Vad vi kan vänta oss när mat möter modern teknisk utveckling
- Vilka gröna klimatvänliga trender som är hetast just nu
- Hur resterna på tallriken blivit en hållbarhetsfråga
- Hur våra sinnen samspelar för att förstärka den goda smaken
Ladda ner rapporten i sin helhet HÄR.
Carina Malm