Hanna Lukowiesky från KRAV-certifierade Lilla Bjers på Gotland vann titeln Årets Ekokock i Växjö. KRAV står bakom tävlingen, som genomfördes för femte året i rad. Huvudtemat i år var hållbarhet
I juryns motivering står bland annat: ”Ett energifyllt arbete som speglar sig både i kök och på tallrik. Med stor omsorg och kärlek för råvaran och respekt för dess ursprung”.
”Jag valde att göra en vegetarisk rätt med rotselleri, eftersom den inte kräver så mycket energi som växthusodlade grönsaker. Dessutom är det en personlig favorit. Man ska ta vara på det som växer naturligt och inte tar mer kraft”, säger Hanna Lukowiesky.
Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn. Sex finalister gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus den 7 september.
Teman för årets tävling var: Modern nordisk matlagning från grunden, Hylla alla de kockar där ute som brinner för en bättre värld, Hållbarhetstanken i fokus samt Bevara det genuina hantverket och yrkesstoltheten.
Carina Malm