Elever i Örebro län ska testa rätter av gråärta till lunch

PUBLICERAD: 6 september 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Fem skolor i Örebro län kommer i oktober att delta i ett samarbete om hållbar mat. Eleverna ska serveras filodegsrullar med gråärta till lunch. Deras åsikter kommer sedan att användas i forskning vid Örebro universitet.

Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Hälleforsföretaget DelMat. Syftet är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider.

”Det här är ett projekt, som innehåller alla viktiga delar: forskning, företagande, hållbarhet och innovation. Det skapar riktiga jobb och är dessutom skalbart. Kort och gott bra mat för många”, säger Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Redan 2016 gjordes ett första försök att servera gråärter i form av burgare med grönkål, syrad grädde och pepparrot på en skola. Då uppgav 66 procent av eleverna att de tyckte om rätten, medan elva procent var negativa. 

”Det eleverna inte gillade med gråärtsburgaren var grönkålen och konsistensen, burgaren blev för torr då gråärtor innehåller relativt mycket tanniner. Men tanniner bidrar även med intressanta smaker, så vi har arbetat med att få fram smakerna utan att detta bidrar med en torr munkänsla, berättar Magnus Westling, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Produkten har vidareutvecklats tillsammans med bland annat DelMat i Hällefors. Eleverna vid de fem skolorna kommer att serveras två vegetariska filodegsrullar: en som baseras på råvaror som har odlats länge och på många platser i Sverige med nordiska, fylliga, milda och nötiga smaker och en som baseras på råvaror från olika delar av världen med mexikanska, fylliga, starka och kryddiga smaker. 

”Vi vill ta reda på vilka smaker, som driver elevernas gillande. Det kan handla om att elever i olika åldrar tycker olika, vissa kanske föredrar milda smaker, medan andra föredrar starka smaker. Vi vill även ta reda på hur information gällande smak och ursprung påverkar bedömningen av produkterna. Går det att få högre acceptans för råvaror, som odlats länge och på många platser i Sverige, som till exempel gråärter och kålrötter, genom smak- och/eller ursprungsbeskrivningar”, säger Magnus Westling.

Elevernas synpunkter kommer sedan att ligga till grund för en vidareutveckling av produkten. Svaren kommer också att publiceras i en vetenskaplig artikel, som handlar om gråärtans gastronomiska potential och om att använda gråärtor som utgångspunkt inom receptutveckling. Studien är även en del i Magnus Westlings doktorsavhandling, som handlar om hur en odlad mångfald med dess smakrikedom kan utveckla den nordiska gastronomin.

”Gråärtan har en stor gastronomisk potential som vi vill ta vara på och utveckla”, säger Magnus Westling.

Sofia Nelson, marknads- och säljkoordinator på DelMat har varit med och arbetat fram receptet på filodegsrullen med gråärtfärs.

”Barnen är vår framtid och det känns otroligt roligt och givande att få deras perspektiv. Det är inte någon överdrift att säga att barnen bestämmer vad som äts i hemmen, så det är en stor poäng för oss livsmedelsproducenter att lyssna på barnen och dessutom väldigt roligt om vi kan få till ett samarbete med länets alla kommuner och skolor”, säger hon.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Kungsörnen firar Pippi Långstrump 80 år

Kungsörnen hyllar Pippi Långstrump på 80-årsdagen genom ett samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag och jubileumskampanjen "Gör som Pippi".
pippi

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel.
Konservburkar

Lidls kundklubb spränger tvåmiljonersvallen

Lidl Plus har nått två miljoner användare – drygt fyra år efter lanseringen – och rankas idag som branschens mest rekommenderade kundklubb.
fe654a70-4b35-4b07-925e-b90c537f24a3