En stor del av äggen som serveras på Scandic kommer idag från frigående höns, men burhönsägg ingår ofta i färdiga produkter. Därför upprättar Scandic en buräggspolicy gentemot leverantörerna för att säkerställa att de produkter, som köps in, inte innehåller burägg.
”Jag är glad över att vi tagit detta beslut om att bli helt buräggsfria. Det känns som ett naturligt steg i vårt kontinuerliga hållbarhetsarbete där vi alltid försöker göra medvetna val utifrån den påverkan de har på miljön och djurens välfärd”, säger Thomas Fankl, ansvarig för Scandics Food & Beverage-verksamhet i Sverige
Enligt organisationen Djurens Rätt sitter fortfarande cirka 12 procent, eller strax över en miljon, hönor i bur i Sverige, men siffran minskar.
Beslutet om att inrätta en buräggsfri policy är ett resultat av Scandics pågående hållbarhetsarbete. De senaste åren har Scandic Sverige till exempel infört allergivänlig frukost med veganska alternativ och 100 procent svensk kyckling på alla restauranger, tagit bort sugrör och drinkpinnar av plast samt anslutit maträddarappen Karma till merparten av hotellen. Från och med den 11 september serveras även den helt växtbaserade burgaren Beyond Burger at Scandic på samtliga Scandichotell i Sverige.
Den nya policyn gäller alla Scandichotell inom koncernen. Hela skalägg och produkter som innehåller ägg från burhöns kommer successivt att fasas ut mellan september 2018 och 2020, med undantag för hotellen i Norge, som kommer vara klara 2022.
Carina Malm