Ett varmare och fuktigare klimat med fler extremhändelser som torka kommer att påverka förutsättningarna för produktion av mat och dricksvatten. Sverige kan stå inför fler angrepp av sjukdomar, parasiter och insekter och ökad spridning av föroreningar. Bland annat kan svampar, som producerar mögelgift, bli vanligare i Sverige. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Klimatförändringarna kan också förändra växters näringsinnehåll och leda till fler algblomningar i dricksvattentäkter. Det kan även bli en utmaning att hålla låga och jämna temperaturer i varor från produktion till hushåll, vilket är av stor betydelse för att livsmedlen ska vara säkra att äta.
”Hela livsmedelssektorn påverkas på något sätt av klimatförändringarna. Det viktiga är att vi påbörjar arbetet nu för att försäkra oss om att ha bra mat och dricksvatten även i framtiden”, säger Rickard Bjerselius, chef för Team Risk- nyttohantering och miljö på Livsmedelsverket.
Tre områden, som redan nu påverkas av extrema väderförhållanden, beskrivs i planen: spannmål, dricksvatten och rennäring, där alla led från produktion och kvalitet till leveranssäkerhet kan påverkas.
Planen beskriver även mer generella effekter av klimatförändringar som kan påverka Livsmedelsverkets verksamhet, bland annat:
- att användningen av bekämpningsmedel och veterinärmedicinska preparat förändras vilket påverkar kontroll- och analysverksamheten
- extremhändelser, nya föroreningar, nya livsmedelsburna organismer och nya spridningsvägar
- ökad variation i slaktvolym både mellan år och inom samma år
Livsmedelsverket arbetar nu vidare med klimatanpassning utifrån planen, bland annat med ett pilotprojekt om klimatanpassning i bageribranschen tillsammans med bagerinäringen.
LÄS: Livsmedelssektorn i ett förändrat klimat — plan för vad Livsmedelsverket behöver göra
Carina Malm