Plan för klimatanpassning av svensk livsmedelsproduktion

PUBLICERAD: 21 augusti 2018
UPPDATERAD: 21 februari

Kontrollen av dricksvattenanläggningar med hög riskklassning har förbättrats under 2019. Foto: Jerry Pettersson.

Ett varmare och fuktigare klimat med fler extremhändelser som torka kommer att påverka förutsättningarna för produktion av mat och dricksvatten. Sverige kan stå inför fler angrepp av sjukdomar, parasiter och insekter och ökad spridning av föroreningar. Bland annat kan svampar, som producerar mögelgift, bli vanligare i Sverige. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Klimatförändringarna kan också förändra växters näringsinnehåll och leda till fler algblomningar i dricksvattentäkter. Det kan även bli en utmaning att hålla låga och jämna temperaturer i varor från produktion till hushåll, vilket är av stor betydelse för att livsmedlen ska vara säkra att äta.

”Hela livsmedelssektorn påverkas på något sätt av klimatförändringarna. Det viktiga är att vi påbörjar arbetet nu för att försäkra oss om att ha bra mat och dricksvatten även i framtiden”, säger Rickard Bjerselius, chef för Team Risk- nyttohantering och miljö på Livsmedelsverket.

Tre områden, som redan nu påverkas av extrema väderförhållanden, beskrivs i planen: spannmål, dricksvatten och rennäring, där alla led från produktion och kvalitet till leveranssäkerhet kan påverkas.

Planen beskriver även mer generella effekter av klimatförändringar som kan påverka Livsmedelsverkets verksamhet, bland annat:

  • att användningen av bekämpningsmedel och veterinärmedicinska preparat förändras vilket påverkar kontroll- och analysverksamheten
  • extremhändelser, nya föroreningar, nya livsmedelsburna organismer och nya spridningsvägar
  • ökad variation i slaktvolym både mellan år och inom samma år

Livsmedelsverket arbetar nu vidare med klimatanpassning utifrån planen, bland annat med ett pilotprojekt om klimatanpassning i bageribranschen tillsammans med bagerinäringen.

LÄS: Livsmedelssektorn i ett förändrat klimat — plan för vad Livsmedelsverket behöver göra 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta