Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta mer än 5-6 gram salt per dag för att minska risken för högt blodtryck. Nu visar en ny internationell studie att salt i maten inte medför några risker för hjärtkärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, så länge som man håller sig under 12,5 gram om dagen, vilket motsvarar två och en halv tesked. Det rapporterar SVT Nyheter.
I studien ingick 94.000 personer, 35-70 år gamla, från 20 länder runt om i världen, som följdes under i genomsnitt åtta år. Sverige är det enda västeuropeiska landet i studien.
”Vi vet mer och mer att vuxna individer inte behöver vara bekymrade för saltet. Om man har uppnått medelåldern och inte äter allt för mycket salt och har normalt blodtryck så kan man ta det lugnt, och istället se till att man i största allmänhet äter en nyttig kost med mycket grönsaker”, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, medförfattare och ansvarig för den svenska delen av studien.
Även den som äter mer salt än 12,5 gram om dagen kan hålla nere hälsoriskerna med en förbättrad kost med mer frukt, grönsaker, mejeriprodukter, potatis och andra kaliumrika livsmedel.
”Samtidigt får vi inte glömma bort att det finns en helt klar koppling mellan salt och högt blodtryck. Ungefär tre fjärdedelar av det salt vi äter kommer dessutom från färdiglagad mat, ost, bröd och smör, som vi inte har någon kontroll över och det kan exempelvis leda till att barn och ungdomar utvecklar högt blodtryck, när de blir vuxna. Livsmedelsindustrin måste sluta hälla salt i maten i onödan”, säger Annika Rosengren.
Carina Malm