Frida Ronge är kreativ ledare för de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm, som båda är MSC-certifierade. Nu fördjupar hon kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos MSC.
”Frida Ronge var ett självklart val som ambassadör eftersom hon kan öka konsumenternas intresse för hållbar sjömat genom sin kulinariska inspiration. Det är också viktigt att hjälpa konsumenter att få upp ögonen och våga prova något nytt. Om vi kan bredda vårt register av matfiskar hjälper vi haven på traven”, säger Minna Epps, Director, MSC, Skandinavien & Östersjöregionen.
I augusti reste Frida Ronge till Grönland med MSC, eftersom landet ligger i framkant för hållbart fiske. Det beror till stor del på kooperativet Royal Greenland, som är en av Grönlands största arbetsgivare och ägs av landets självstyre. Under besöket har Frida Ronge fått följa fångsten från havet till fiskfabrikerna.
”Royal Greenland är främst kända i Sverige för sina certifierade kallvattensräkor. Min största upptäckt var dock en certifierad liten grönländsk hälleflundra som jag inte sett på svenska marknaden tidigare. Att vara på plats på Grönland och se den krympande inlandsisen framför mig har ökat motivationen för förändring ytterligare”, säger Frida Ronge.
”Jag har fokuserat på hållbara råvaror från havet en längre tid och intresset för både Sverige och Nordostatlanten har ökat med åren. För att kunna göra rätt val behöver jag veta vart råvaran kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Certifieringar underlättar mitt arbete enormt och gör samtidigt en faktisk skillnad.”
Tak och Unn mottog tidigare i år Merroir Award av White Guide för att ha förnyat och fördjupat förhållningssättet till marina råvaror utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Carina Malm