Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske hos MSC

PUBLICERAD: 14 augusti 2018
UPPDATERAD: 21 februari


Frida Ronge är kreativ ledare för de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm, som båda är MSC-certifierade. Nu fördjupar hon kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos MSC. 

”Frida Ronge var ett självklart val som ambassadör eftersom hon kan öka konsumenternas intresse för hållbar sjömat genom sin kulinariska inspiration. Det är också viktigt att hjälpa konsumenter att få upp ögonen och våga prova något nytt. Om vi kan bredda vårt register av matfiskar hjälper vi haven på traven”, säger Minna Epps, Director, MSC, Skandinavien & Östersjöregionen.

I augusti reste Frida Ronge till Grönland med MSC, eftersom landet ligger i framkant för hållbart fiske. Det beror till stor del på kooperativet Royal Greenland, som är en av Grönlands största arbetsgivare och ägs av landets självstyre. Under besöket har Frida Ronge fått följa fångsten från havet till fiskfabrikerna.

”Royal Greenland är främst kända i Sverige för sina certifierade kallvattensräkor. Min största upptäckt var dock en certifierad liten grönländsk hälleflundra som jag inte sett på svenska marknaden tidigare. Att vara på plats på Grönland och se den krympande inlandsisen framför mig har ökat motivationen för förändring ytterligare”, säger Frida Ronge.

”Jag har fokuserat på hållbara råvaror från havet en längre tid och intresset för både Sverige och Nordostatlanten har ökat med åren. För att kunna göra rätt val behöver jag veta vart råvaran kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Certifieringar underlättar mitt arbete enormt och gör samtidigt en faktisk skillnad.”

Tak och Unn mottog tidigare i år Merroir Award av White Guide för att ha förnyat och fördjupat förhållningssättet till marina råvaror utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset