Den 7 juni startade projektet ”Bra mat för alla” som blir grunden för ett nytt nationellt kunskapscentrum om matallergier och överkänslighet för mat. Det ska också främja forskning på området och stärka Sveriges konkurrenskraft inom livsmedelsindustrin.
Den 7 juni träffades en referensgrupp bestående av en rad aktörer, som på något sätt arbetar med mat och allergi/överkänslighet, på Karolinska Institutet i Stockholm. I gruppen finns representanter för vård, forskning, intresseorganisationer, livsmedelsbranschen, skolan med flera.
”´Bra mat för alla´ är ett unikt tvärprofessionellt projekt, som bland annat ska fånga upp frågor, som annars lätt faller mellan stolarna. Samordningen inom området matöverkänslighet fungerar nämligen inte mellan olika sektorer i samhället i dag”, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet, i ett pressmeddelande.
Omkring 20 procent av befolkningen i Sverige har någon form av allergi eller överkänslighet mot mat.
”Antalet ökar i landet och i övriga världen, vilket gör matöverkänslighet till en viktig folkhälsofråga. Att inte tåla viss mat kan påverka hela ens vardag och bli en betydande men dold funktionsnedsättning”, säger Sofia Knáz, projektledare för ”Bra mat för alla” och legitimerad dietist.
Hon framhåller också att personer med matallergi och annan överkänslighet för mat samt föräldrar till barn med matöverkänslighet kommer att bli viktiga medaktörer i kunskapscentret.
”Bra mat för alla” kommer att driva flera projekt inom områdena forskning, innovation och kunskapsöverföring. Projektet finansieras av Arvsfonden och är ett samarbete mellan Centrum för Allergiforskning på Karolinska Institutet, Livsmedelsföretagen och Astma- och Allergiförbundet, som är huvudansvarigt för projektet.
Mer information finns HÄR
Carina Malm