Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

PUBLICERAD: 30 oktober 2025
UPPDATERAD: 30 oktober
Emma Moberg, forskare och projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, vid lanseringen på PBX i Stockholm. Nu finns blodbrownien i flera butiker runt om i landet. Foto: Andrea Hallencreutz

I början av september lanserades blodbrownien på Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm och fick stort genomslag. Lagom till Halloween kommer den nu att finnas i flera butiker runt om i landet.

Forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova har kartlagt hur näringsrika råvaror, som blod, kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel – i stället för att gå till spillo.

Ett av projektresultaten är blodbrownien med 20 procent nötblod, som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX i Stockholm i september.

I samband med Halloween finns brownien, som har utvecklats av Axfoundation inom ramen för projektet, nu på fler av Pressbyråns butiker och på 7-Eleven. Sammanlagt är det nio butiker i Borås, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Jönköping som får in bakverket.

Lyfter fram blod som en viktig resurs
– Det är väldigt roligt att intresset har varit så stort och att blodbrownien nu sprids till fler butiker. Vi hoppas att det ger uppmärksamhet till frågan om svinn och förluster i livsmedelskedjan, och att den kan sätta rampljuset på blod som en viktig resurs att ta vara på, både ur miljö- och näringsperspektiv, säger Emma Moberg och Elvira Molin, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet Blod och Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos och Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Läs mer om projektet Matsvinn utvecklas till nya livsmedel här

Senaste nytt

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Inför Lutfiskens dag den 31 oktober har Skärhamns Frys tagit fram ett modernt lutfiskrecept tillsammans med kocken Katja Palmdahl.
Lutfisk med rökigt tångsalt pumpa och smörad kycklingfond_2
Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Läskig godisnyhet från Fazer

Fazer lanserar Halloweenkulor, svart- och orangefärgade marmeladkulor med smak av apelsin-cola.
kulor
Läskig godisnyhet från Fazer

Läs vidare

Läskig godisnyhet från Fazer

Fazer lanserar Halloweenkulor, svart- och orangefärgade marmeladkulor med smak av apelsin-cola.
kulor
Läskig godisnyhet från Fazer

MAX och Kronfågel utökar samarbetet

MAX och Kronfågel lanserar två frysta nyheter: Red Hot Chicken Nuggets och Chicken Jr. Burger.
max
MAX och Kronfågel utökar samarbetet

Svegro lanserar ekologisk "superört"

Svegro utökar sitt sortiment med ekologisk vattenkrasse som odlas på Färingsö året runt.
Svegro lanserar ekologisk vattenkrasse
Svegro lanserar ekologisk ”superört”

Lidl Sverige stöttar bevarandet av skeppet Vasa

Lidl Sverige inleder ett samarbete med Vasamuseet för att bevara ett av Sveriges viktiga kulturarv – skeppet Vasa.
VM_Lidl_foto_Lovisa Brämming-SMTM
Lidl Sverige stöttar bevarandet av skeppet Vasa