
Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna (bondböna). Syftet med den nya industrisatsningen är att minska importberoendet av sojaböna och stärka livsmedelsberedskapen.
I Jämjö i Karlskrona kommun startar en ny livsmedelsindustri med fokus på hållbar proteintillverkning baserad på svenskodlad åkerböna. Satsningen innebär en investering på över 125 miljoner kronor och kommer att skapa ett 15-tal arbetstillfällen i den första fasen, med potential för fler i takt med att produktionen skalas upp.
Syftet är att etablera en inhemsk, spårbar och hållbar proteinkälla som kan ersätta delar av Sveriges sojaimport, minska klimatpåverkan och samtidigt stärka lantbruk, livsmedelsberedskap och regional sysselsättning.
Ska öka Sveriges självförsörjning
Anläggningen i Jämjö är anpassad för att producera protein även av andra vegetabiliska råvaror, utan att produktionslinan behöver byggas om. Bakom satsningen står erfarna profiler inom livsmedelsindustri och processteknik. Kommersiell produktion startar under första kvartalet 2026.
Satsningen ligger i linje med Jordbruksverkets aktuella förslag om att Sverige ska öka sin självförsörjning på livsmedel för att stå bättre rustat vid kris och störningar i de globala leveranskedjorna.





