Lunchrapporten 2025: Så lunchar Sverige på jobbet

PUBLICERAD: 6 november 2025
UPPDATERAD: 6 november
För andra året i rad tar Convini tempen på svenskarnas lunchvanor. I Lunchrapporten 2025 framkommer att pris, hälsa och tid är de faktorer som främst styr valet av lunch och att pasta och sallad är favoriterna. Foto: Pressbild

Bara 2 av 10 svenskar tar en lunchpaus på mer än 45 minuter, och flera upplever en arbetsvardag som lätt blir stillasittande och tidspressad. Det visar Convinis kartläggning av svenskarnas lunchvanor på jobbet.

För andra året i rad tar Convini tempen på svenskarnas lunchvanor. I Lunchrapporten 2025 framkommer att bara 2 av 10 svenskar tar en lunch på 45 minuter eller mer. Var fjärde person (25 procent) hoppar dessutom över jobblunchen minst en gång i veckan, oftast på grund av stress eller tidsbrist. 7 av 10 uppger också att deras arbete är helt eller mestadels stillasittande och många tar inga aktiva rörelsepauser.

Samtidigt visar rapporten att lunchpausen fortsätter att spela en viktig roll för trivsel och prestation. 61 procent uppger att de umgås med sina kollegor på lunchen, och 8 av 10 känner sig både gladare och mer fokuserade efter sin paus. Lunchen är därmed mer än en måltid – den fungerar som en social paus, en stund för energi och gemenskap.

– Efter 30 år som en del av svenskarnas jobblunch är det fint att se att lunchstunden fortsätter spela en så viktig roll, både för återhämtning och gemenskap på jobbet. I en vardag som ofta kantas av ett högt tempo och stillasittande blir den stunden viktigare än någonsin. Det handlar om mer än mat, det handlar om energi, välmående och arbetsglädje, säger Niclas Dorfh, Commercial Director på Convini.

Pris, hälsa och tid är de faktorer som främst styr svenskarnas val av lunch på jobbet. Majoriteten tycker att det är viktigt att maten är prisvärd (58 procent), att den är hälsosam (44 procent) och snabb (41 procent). På frågan om hur mycket man betalar för sin lunch uppger nästan hälften (46 procent) att de betalar 100-150 kronor för lunchen.

Pasta och sallad står i en egen klass
Favoriterna på tallriken är pasta och sallad, kanske för att båda balanserar det vi ofta söker mitt på dagen: pastan ger en mättnad och energi för eftermiddagen, medan salladen erbjuder något lättare och fräschare som funkar oavsett säsong. Både sallad och pasta går dessutom att variera i all oändlighet.

I årets rapport medverkar även kocken och TV-profilen Tareq Taylor, som reflekterar över lunchens roll i en alltmer tidspressad vardag:

– Mat handlar för mig om omtanke. När vi äter något som smakar gott, lagat med bra råvaror, så händer något – vi stannar upp, andas och låter kroppen hämta ny energi. Det är därför jobblunchen är så viktig. Den ger oss inte bara näring utan också en stund av glädje och gemenskap. Att bra mat finns tillgänglig där vi arbetar gör det lättare att faktiskt ta den där pausen som kroppen behöver, säger Tareq Taylor.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Convini under juni 2025. Totalt deltog 1132 arbetande personer i åldrarna 18-65 år från hela landet. Rapporten tar upp svenskarnas lunchvanor på jobbet – vad vi äter, hur vi pausar och i år även hur mycket vi rör oss under arbetsdagen.

Convini är Europas ledande leverantör av obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser och finns idag på över 5 000 arbetsplatser i Sverige och Tyskland.

Lunchrapporten 2025 kan laddas ner här

Senaste nytt

Kostnadsfritt webbinarium om tonerteknologi

13 november arrangerar Xeikon ett kostnadsfritt webbinarium om varför toner­teknologi är här för att stanna inom etikett- och förpacknings­tryck.
Frank-Jacobs-900x600-1
Kostnadsfritt webbinarium om tonerteknologi

Sverige sätter världsrekord i återvinning

Sverige kan nu titulera sig som världbäst på återvinning. Under en timme samlades över 50 kilo tomma dryckeskartonger in i Solna.
OG_2
Sverige sätter världsrekord i återvinning

Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Den nya RecyClass-certifieringen försäkrar spårbarheten i återvunnen plast för livsmedelskontakt.
Foto: Peter Holgersson AB
Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

56 miljoner till Cancerfonden från Ica och Apotek Hjärtat

Icas och Apotek Hjärtats insamling till Rosa Bandet gav 56 miljoner till svensk cancerforskning.
Monika Magnusson
56 miljoner till Cancerfonden från Ica och Apotek Hjärtat

Läs vidare

Sverige sätter världsrekord i återvinning

Sverige kan nu titulera sig som världbäst på återvinning. Under en timme samlades över 50 kilo tomma dryckeskartonger in i Solna.
OG_2
Sverige sätter världsrekord i återvinning

Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

Den nya RecyClass-certifieringen försäkrar spårbarheten i återvunnen plast för livsmedelskontakt.
Foto: Peter Holgersson AB
Site Zero certifierat för spårbarhet av återvunnen plast

56 miljoner till Cancerfonden från Ica och Apotek Hjärtat

Icas och Apotek Hjärtats insamling till Rosa Bandet gav 56 miljoner till svensk cancerforskning.
Monika Magnusson
56 miljoner till Cancerfonden från Ica och Apotek Hjärtat

Löfbergs satsar på mer hållbart kaffe

Löfbergs blev ett av de första kafferosterierna i Europa att köpa in ROC-kaffe – en ny certifiering som går längre än traditionella ekologiska krav.
Kajsa-Lisa Ljudén
Löfbergs satsar på mer hållbart kaffe