Var femte svensk planerar att äta mer potatis

PUBLICERAD: 23 oktober 2025
UPPDATERAD: 23 oktober
Potatisrapporten 2025 är en undersökning för Svensk Potatis, vars uppdrag är att utföra kvalitetsanalyser, informera om SMAK:s kvalitetsklassificering och höja potatisens status och värde. Foto: Pressbild

98 procent av svenska hushåll köper potatis, en stabil siffra som har legat på samma nivå i många år. Ändå planerar var femte svensk att öka sin potatiskonsumtion och 54 procent har testat nya tillagningssätt, enligt Potatisrapporten.

Svensk Potatis ser flera förklaringar till att 19 procent av svenskarna uppger att de kommer att äta mer potatis.

– Ökande matpriser gör att konsumenter jämför livsmedelspriser i högre utsträckning och potatis upplevs vara nyttig och prisvärd vardagsmat. Man upplever också att potatis ger ett minskat matsvinn, eftersom överbliven potatis kan bli något annat gott till lunch dagen efter. Spännande recept finns det numera gott om på receptsajter, sociala medier och i Svensk Potatis kanaler, säger AnnaKarin Hamilton, som är vd på Svensk Potatis.

Potatisrapporten 2025 visar att 41 procent har provat en ny potatissort och 54 procent har testat nya tillagningssätt, jämfört med 2018.

Förenar generationer vid middagsbordet
– Klassikern kokt potatis är favoriten som fortfarande toppar, men nya tillagningssätt har ökat stort, och det är främst unga potatisätare som experimenterar i köket. Potatiswraps, korta videoklipp och inlägg på sociala medier driver fram nya trender i realtid och det är fantastiskt att se alla kreativa potatisrecept. Man kan verkligen säga att potatis förenar generationer vid svenska middagsbord, säger AnnaKarin Hamilton.

Potatisrapporten 2025 är en undersökning för Svensk Potatis som genomfördes i augusti 2025. 500 personer mellan 18 och 70 århar svarat på en webbaserad undersökning.

Potatisrapporten 2025 kan laddas ner här

Senaste nytt

Svensk köttproduktion i framkant

Nya data från Scan Sverige visar att nöt- och fläskkött från Scan har ett lägre klimatavtryck än både det svenska och globala genomsnittet.
Scan
Svensk köttproduktion i framkant

SIA Glass prisas för "världens godaste vaniljglass"

SIA Glass vann första pris i kategorin "Best Vanilla Ice Cream" på den internationella glasskonferensen IICC.
Best Vanilla 2025
SIA Glass prisas för ”världens godaste vaniljglass”

Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Axfood lanserar svenskodlad krispsallat från vertikalodlaren Ljusgårda under sitt varumärke Garant.
sallat
Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Svenskar bryr sig i högre grad om smak, hälsa och bekvämlighet när de väljer kosttillskott och näringsdrycker, än vad man gör i andra länder.
bluewater-sweden-evDAhp41LQg-unsplash
Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Läs vidare

Svensk köttproduktion i framkant

Nya data från Scan Sverige visar att nöt- och fläskkött från Scan har ett lägre klimatavtryck än både det svenska och globala genomsnittet.
Scan
Svensk köttproduktion i framkant

SIA Glass prisas för "världens godaste vaniljglass"

SIA Glass vann första pris i kategorin "Best Vanilla Ice Cream" på den internationella glasskonferensen IICC.
Best Vanilla 2025
SIA Glass prisas för ”världens godaste vaniljglass”

Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Axfood lanserar svenskodlad krispsallat från vertikalodlaren Ljusgårda under sitt varumärke Garant.
sallat
Axfood erbjuder svensk krispsallat året runt

Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast

Svenskar bryr sig i högre grad om smak, hälsa och bekvämlighet när de väljer kosttillskott och näringsdrycker, än vad man gör i andra länder.
bluewater-sweden-evDAhp41LQg-unsplash
Näringsdryck och kosttillskott: Smak och hälsa viktigast