Årets Gatmat 2025 – Svensk porchetta bun

PUBLICERAD: 9 oktober 2025
UPPDATERAD: 9 oktober
Svensk porchetta bun innehåller bland annat fläsksida från Scans rapsgris, chli cheese-dressing, potato burger bun, romansallad samt linfrön och solroskärnor. Foto: Pressbild

Under finalen av Årets Kock lanserade Lantmännen konceptet Årets Gatmat. Först ut är en rätt signerad 2024 års vinnare Michael Andersson – Svensk porchetta bun.

Årets Gatmat är ett nytt initiativ där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare och med Lantmännens produkter som en central del.

– Vi vill föra samman gastronomi med svenskt lantbruk – och visa magin när de möts. Med Årets Gatmat visar vi bredden bland svenska livsmedel och ger landets främsta kockar utrymme att skapa något nytt. Samtidigt vill vi inspirera hemmakockar att prova nya rätter med råvaror från svenska lantbrukare – gott och framtaget på ett hållbart sätt, säger Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen och styrelseledamot i Årets Kock.

Både modernt och välbekant
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 och aktuell med en ny grillrestaurang i Stockholm, har skapat Årets Gatmat 2025 – ”Svensk porchetta bun”– av fläsksida från Scans rapsgris, chli cheese-dressing, potato burger bun från Korvbrödsbagarn samt linfrön och solroskärnor.

– Det är spännande att jobba med råvaror som så många svenskar känner igen. Min idé var att skapa en rätt som överraskar men samtidigt hyllar den svenska kvaliteten. Porchetta och chili cheese möts i en rätt som ska vara enkel att förstå – med smakdjup som märks. Våra svenska råvaror är en del av vår identitet och grunden för gastronomi som både känns modern och välbekant, säger Michael Andersson.

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna.
Skärmavbild 2025-11-10 kl. 11.56.46
125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion

Tetra Pak Factory OS är en ny AI-driven plattform för livsmedelsproduktion – en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken.
Tetra Pak® Factory OS™
Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion