
Under finalen av Årets Kock lanserade Lantmännen konceptet Årets Gatmat. Först ut är en rätt signerad 2024 års vinnare Michael Andersson – Svensk porchetta bun.
Årets Gatmat är ett nytt initiativ där vinnaren av Årets Kock tolkar streetfood med råvaror från svenska lantbrukare och med Lantmännens produkter som en central del.
– Vi vill föra samman gastronomi med svenskt lantbruk – och visa magin när de möts. Med Årets Gatmat visar vi bredden bland svenska livsmedel och ger landets främsta kockar utrymme att skapa något nytt. Samtidigt vill vi inspirera hemmakockar att prova nya rätter med råvaror från svenska lantbrukare – gott och framtaget på ett hållbart sätt, säger Frida Tydén, kommunikations- och marknadsdirektör på Lantmännen och styrelseledamot i Årets Kock.
Både modernt och välbekant
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024 och aktuell med en ny grillrestaurang i Stockholm, har skapat Årets Gatmat 2025 – ”Svensk porchetta bun”– av fläsksida från Scans rapsgris, chli cheese-dressing, potato burger bun från Korvbrödsbagarn samt linfrön och solroskärnor.
– Det är spännande att jobba med råvaror som så många svenskar känner igen. Min idé var att skapa en rätt som överraskar men samtidigt hyllar den svenska kvaliteten. Porchetta och chili cheese möts i en rätt som ska vara enkel att förstå – med smakdjup som märks. Våra svenska råvaror är en del av vår identitet och grunden för gastronomi som både känns modern och välbekant, säger Michael Andersson.





