
När svenskar handlar mat är det nästan lika viktigt varifrån maten kommer som vad den kostar. Det är en stor skillnad mot genomsnittet i EU, där priset är den överlägset viktigaste faktorn. Det rapporterar Livsmedelsverket.
Resultatet presenteras i den aktuella undersökningen Eurobarometer Livsmedelssäkerhet i EU. 26 000 personer i hela EU har fått svara på frågor om mat och livsmedelssäkerhet. Sverige sticker ut på flera sätt. Förutom att matens ursprung är ovanligt viktigt för svenskar, är vi också mer pålästa om livsmedelssäkerhet än genomsnittet i EU. Ändå är svenskar mindre intresserade av frågan. Orsaken: Vi tar för givet att maten vi äter är säker.
Hög tilltro till myndigheter men lågt förtroende för influencers
Svenskar har högre tilltro till myndigheter och information på officiella webbplatser än EU-genomsnittet, men litar mycket mindre på information om livsmedelssäkerhet från kändisar och influencers. 95 procent litar på information från myndigheter men endast 1 procent litar på influencers och kändisar. För EU som helhet litar 70 procent på myndigheter och 22 procent på influencers.
Fler oroliga för mikroplaster
Undersökningen genomförs regelbundet och det går därför att se utveckling över tid. En fråga som har seglat upp de senaste åren är mikroplaster, där både kunskapen och oron har ökat mycket i både Sverige och EU jämfört med den senaste undersökningen från 2022.
Undersökningen genomförs av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
Läs mer om undersökningen på Efsas webbplats: