
För att minska trycket på särskilt hårt belastade arter byter Garant ut torsken i ”Sprödbakad Firre” mot MSC-certifierad stillahavskummel.
Konsumtionen av fisk i Sverige domineras i dag av lax, torsk, räkor och sill. För att minska trycket på särskilt hårt belastade arter byter Garant, Axfoods eget varumärke, ut torsken i ”Sprödbakad Firre” mot stillahavskummel, vars vita fasta kött är jämförbart med torskens. Produkten finns nu hos Willys, Hemköp, Tempo och City Gross.
– Att variera fisken på tallriken är en enkel och konkret lösning för att minska problemet med utfiske. Genom att lyfta fram mindre utnyttjade arter – utan att kompromissa med smak eller plånbok – öppnas fler hållbara val i vardagen, säger Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling EMV på Axfoods logistik- och inköpsbolag Dagab.
Sillenbergare och gulskädda
All sjömat som säljs inom Axfood-koncernen ska ha grönt ljus i WWF:s fiskguide eller vara hållbarhetsmärkt. De senaste åren har även flera produkter introducerats i sortimentet, såsom sillenbergare av sillkött som tagits tillvara genom ny teknik, gulskädda som ersatt rödspätta, fish cake på braxenfärs och bönor samt spanska vannameiräkor från landbaserade cirkulära system.
– Målet är en stor utmaning, eftersom det kräver att vi både tänker nytt och äter nytt. Genom att bredda urvalet av arter minskar vi trycket på de mest populära fiskarna och bygger ett resilient och hållbart mat-Sverige, säger Ellinor Puerto.