
CHARM-fabrikens foodlab i Älvsbyn blir navet i ett treårigt initiativ, som ska ge små och medelstora livsmedelsaktörer i Norrbotten möjlighet att utveckla framtidens hållbara mat.
Startskottet för CHARM-fabriken gick våren 2024, med ambitionen att stärka livsmedelssektorn i norr genom att erbjuda företag en plats för innovation och samarbete. Samtidigt påbörjades bygget av ett fysiskt foodlab i Älvsbyn, som nu står färdigt.
– Med foodlabbet på plats inleds nu nästa fas i CHARM-fabrikens arbete. Under det kommande året fortsätter utvecklingsprogrammet för små och medelstora företag med fler experiment, innovationer och nätverksträffar. Målet är att ge fler norrländska livsmedelsföretag möjlighet att växa och därigenom stärka både näringslivet och den lokala matförsörjningen. Vi välkomnar fler företag att delta i våra aktiviteter framåt, säger Maja Berggren, projektledare CHARM-fabriken.
Årets Lokala Mathjälte
Under invigningen, som bland annat bjöd på en föreläsning av sensorikexperten Johan Swahn, korades Årets Lokala Mathjälte, ett initiativ från Noah Lokal Mat med syfte att uppmärksamma småskaliga producenter som bidrar till en starkare lokal matförsörjning. I år gick priset till Emma Lind, kock på Dungens förskola på Hertsön i Luleå. Genom att hushålla med råvaror, ta vara på skal och låta barnen själva odla och delta i matlagningen har hon lyckats väcka både nyfikenhet och stolthet hos de yngsta.
Treårigt projekt
CHARM-fabriken är ett treårigt projekt som ska gynna hållbar livsmedelsproduktion i Norrbotten. Målet med projektet är att det ska bli en plats där företag kan utveckla framtidens hållbara mat, bland annat genom ett fysiskt food lab samt kunskapshöjande insatser i form av föreläsningar och workshops. Älvsbyns kommun är projektägare och Charm i Norr ekonomisk förening är projektpart. Projektet medfinansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Älvsbyns kommun, Charm i Norr ekonomisk förening, Region Norrbotten, Stiftelsen Anna Borgeryds minnesfond, Polarbrödsgruppen och Sparbanken Nord.