Urban Deli lanserar nästa generations räka

PUBLICERAD: 18 september 2025
UPPDATERAD: 17 september
Urban Deli lanserar nästa generations räka i samarbete med Korshags. Foto: Pressbild

Urban Deli är först i Sverige med att servera spanska vannameiräkor från landbaserade cirkulära system.

Räkorna föds upp i Medina del Campo i Spanien i en helt integrerad odling där inga kemikalier eller tillsatser används. Modellen är cirkulär, vattnet filtreras och återanvänds och anläggningen drivs delvis med solenergi.

Genom ett samarbete med Korshags serveras räkorna exklusivt på alla Urban Delis restauranger, bland annat som en modern Prawn Cocktail med egen kocklagad sås och som en del av en större mixad Seafood Platter.

Bakgrunden till satsningen är den hållbarhetsproblematik som länge har förknippats med konventionell odling av tropiska räkor, som avskogning av mangroveskogar, utsläpp och övergödning, hög användning av kemikalier och antibiotika samt i många fall dåliga arbetsvillkor.

Framtidens mat
–Det är viktigt för oss att kunna erbjuda våra gäster sjömat som är lika god för människan som för planeten. Att vara med och lansera framtidens mat och samtidigt göra den tillgänglig för flera är en självklarhet för oss på Urban Deli. Tillsammans med Korshags tar vi nu ytterligare ett steg mot mer hållbar och klimatsmart sjömat, utan att kompromissa med kvalitet eller smak, säger Fanny Sturén, projektledare hållbar utveckling, Urban Deli.

Sedan 2024 har Korshags ett exklusivt samarbete med den spanska räkpionjören Noray, som är världsledande inom nästa generations landbaserade räkodlingar.

–På Korshags vill vi vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar framtid för sjömat. Genom samarbetet med Urban Deli kan vi visa att det går att kombinera riktigt hög kvalitet och fantastisk smak med innovation och hållbarhet. Det här är nästa steg i vår vision att modernisera blå mat och göra hållbara råvaror mer tillgängliga för fler, säger Sofia Ek, marknadsansvarig på Korshags.

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks