
Under den nya provningen The Norrviken Tasting fick svenskt vin för första gången en bred och oberoende genomlysning och resultatet visar att branschen är redo för nästa steg.
På bara några år har svensk vinodling gått från nischad till att bli en växande industri. I dag finns det 105 vinodlare i landet, varav 47 kommersiella. Odlingsarealen väntas nå närmare 200 hektar redan 2025 och 40 procent av odlarna planerar att utöka sin verksamhet. Sverige har även börjat göra avtryck i internationella tävlingar, där flera svenska viner tagit hem medaljer i prestigefulla sammanhang.
– Svenskt vin är inne i en otrolig utvecklingsfas. Vi ser en kombination av pionjäranda och hög professionalism, vilket är ovanligt för en så ung vinregion. Kvaliteten har ökat markant och det finns en långsiktig tro på att Sverige kan etablera sig internationellt, säger Fredrik Schelin, vinskribent och champagneexpert.
Den första upplagan av The Norrviken Tasting, arrangerad av DinVinguide.se tillsammans med Båstad Magazine och Tylösand Magazine, satte fokus på vita och mousserande viner, det vill säga de kategorier som är starkast i Sverige. Provningen kommer att återkomma årligen.
Solaris den dominerande druvan
– För bara tio år sedan var jag själv tveksam till om svenskt vin kunde konkurrera med etablerade vinländer. I dag är svaret ett tydligt ja. Det handlar inte om kvantitet utan om att skapa högkvalitativa viner med hållbarhet i fokus. En viktig nyckel till framgången är druvan Solaris, som dominerar svensk vinproduktion och passar både klimatet och kraven på hållbar odling. Kombinationen av fräschör, syra och arom gör den särskilt lämpad för både stilla och mousserande viner, säger Fredrik Schelin.
– Sverige är ett av de mest spännande vinländerna att följa just nu. Vi är fortfarande i första generationens vinmakare, men potentialen är enorm och intresset från både besökare och internationella marknader ökar snabbt.



