
Orkla Foods har ställt om till fossilfri produktion vid sin ketchup- och dressingfabrik i Fågelmara, Blekinge. Den nya biobränsleanläggningen, som ersätter tidigare gasoldrift, minskar företagets utsläpp av växthusgaser med cirka 2 000 ton fossilbaserad koldioxid per år.
Investeringen på cirka 25 miljoner kronor är ett viktigt steg i företagets långsiktiga arbete för att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan senast år 2045. Satsningen bidrar även till att ett viktigt delmål för 2025 kan nås: att minska utsläppen med 65 procent, jämfört med 2016 års nivåer.
– Det här är en milstolpe för vår klimatomställning. Genom att ersätta fossila bränslen med förnybar energi tar vi ett tydligt steg mot nettonollutsläpp i hela vår värdekedja. Att dessutom nå ett av våra viktigaste delmål för 2025, visar att våra ambitioner är möjliga att förverkliga, säger Cecilia Isaksson Sajland, hållbarhets- och innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.
11 miljoner kronor av investeringen har finansierats genom Klimatklivet och NextGenerationEU.
– Det här är ett lysande exempel på hur klimatstöd bidrar till konkret omställning i svensk industri. Att en anläggning som producerar cirka 30 000 ton ketchup och dressing per år nu är helt fossilfri är ett viktigt steg både regionalt och nationellt, säger Cecilia Isaksson Sajland.
Nordens största anläggning för ketchupproduktion
Den nya energianläggningen drivs med pellets och ersätter den tidigare gasoldriften. Resultatet är en klimatanpassad och mer framtidssäkrad fabrik i Fågelmara, som är Nordens största anläggning för tillagning av ketchup.
– Det här är inte bara en teknisk uppgradering utan en strategisk investering i vår framtid. Vi tar ett stort steg mot vår vision om en helt fossilfri produktion, samtidigt som vi stärker svensk livsmedelsförsörjning och lokal livsmedelsproduktion, säger Michael Byman, fabrikschef på Orkla Fågelmara.