Svenskarna har röstat: Köttbullar är Sveriges nationalrätt

PUBLICERAD: 26 februari 2025
UPPDATERAD: 26 februari
Malidza Larsson är Vardagskock på Ica. Fotograf: Simon Hellsten

Smörgåstårta, köttbullar eller falukorv – ja, vilken rätt tycker svenska folket bäst representerar vårt land? Sverige har idag ingen officiell nationalrätt men en Sifo-undersökning, utförd av Verian på uppdrag av Ica, visar att en tydlig majoritet anser att köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt förtjänar titeln. 

I resultatet framkommer även att var fjärde svensk (24 procent) lägger sin röst på ärtsoppa och pannkakor, medan var femte (21 procent) vill se smörgåstårtan som Sveriges nationalrätt.

– Jag förstår att köttbullarna toppar listan och det faktum att de utomlands är så pass starkt förknippade med Sverige befäster ju verkligen rättens status. Köttbullar med mos och klassiska tillbehör är en fantastisk rätt som den är, men passar också otroligt bra att modernisera. Till exempel genom att byta ut hälften av köttet mot baljväxter, säger Malidza Larsson, Icas vardagskock.

Det är betydligt fler unga vuxna i åldern 18-29 år som uppger att köttbullerätten skulle passa som Sveriges nationalrätt (67 procent), jämfört med äldre åldersgrupper.

Norrlänningar röstar på falukorv
I undersökningen framkommer skilda åsikter om vilken maträtt som bör bli Sveriges nationalrätt beroende på var i landet man bor. Fler personer i norra Sverige (19 procent) anser att falukorv med stuvade makaroner och ketchup förtjänar att bli Sveriges nationalrätt, jämfört med svenskar i allmänhet (13 procent). Fler stockholmare anser att sill (17 procent), stekt strömming (15 procent) och skagenröra (12 procent) förtjänar att bli Sveriges nationalrätt, jämfört med svenskar i allmänhet (13, 12 respektive 6 procent). Fler malmöiter anser att gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis (17 procent) förtjänar att bli Sveriges nationalrätt, jämfört med svenskar i allmänhet (11 procent).

Undersökningens resultat i korthet:
Maträtterna som flest tycker skulle passa som Sveriges nationalrätt är:
1. Köttbullar (58 procent)
2. Ärtsoppa och pannkakor (24 procent)
3. Smörgåstårta (21 procent)
4. Sill (13 procent)
4. Falukorv med stuvade makaroner och ketchup (13 procent)
6. Stekt strömming (12 procent)
7. Kroppkakor/palt (11 procent)
8. Gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis (11 procent)
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Ica. Totalt består undersökningen av 1 381 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen under perioden 30 september till 15 oktober 2024.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt