
2023 presenterade Fazer en växtbaserad kakaofri konfektyrkaka baserad på mältad råg och havre. Positiv respons från konsumenter på såväl koncept som smak och textur har lagt grunden till lanseringen av de nya smakerna Mintkrokant och Röda bär samt uppdaterade recept.
Den handgjorda konfektyrkakan skapades genom noggranna analyser av smakprofilerna hos olika sädesslag i kombination med andra växtbaserade ingredienser. Mältad råg rostas lätt tills den får en brun färg, vilket ger en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Den specifika smakprofilen kompletteras med vegetabiliskt fett.
– Hållbarhet är en viktig drivkraft för vår innovationsförmåga. Våra talangfulla chokladforskare lyckades utveckla en unik och utsökt lösning som använder lokalt producerad råg och havre för att ersätta kakao i konfektyrkakan. Råg och havre är mycket omtyckta spannmål i de nordiska länderna, deras nötiga smakprofil är perfekt för detta utvecklingsprojekt., säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Confectionery’s Forward Lab.
Feedback via QR-kod
Konfektyrkakan kommer i två smaker: Röda bär och Mintkrokant. Röda bär innehåller granulat av tranbär och hallonbitar och Mintkrokant innehåller krispiga bitar av nougat.
Precis som vid den tidigare testlanseringen kommer Fazer att samla in feedback via en QR-kod på förpackningen för att vidareutveckla produkten.
I feedbackundersökningen år 2023 angav konsumenter att idén om en konfektyrkaka gjord av mältad råg var mycket intressant. Konsumenterna tyckte att konfektyrkakan var utsökt och kakans utseende uppskattades.
Framtagningen av konfektyrkakan är nära kopplad till Fazers strategi att positionera sig som en innovativ föregångare. Även om Fazer, i enlighet med sina hållbarhetsambitioner, är engagerad i att bekämpa klimatförändringar, finns det också ett behov av att utforska alternativa källor för hållbar kakao.
Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen, VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao, vilket är en del av Fazers utforskning av alternativa kakaokällor.