Scandi Standard ökar kapaciteten inom Ready-to-Eat

PUBLICERAD: 3 februari 2025
UPPDATERAD: 3 februari
Scandi Standard investerar i en produktionsanläggning för panerade kycklingprodukter i Nederländerna. Foto: Kronfågels chicken nuggets

Scandi Standard har förvärvat en produktionsanläggning i Oosterwolde, Nederländerna, från Tyson Foods. Anläggningen består av två av Europas största och mest effektiva produktionslinjer för förädling av panerade kycklingprodukter.

De två produktionslinjerna i Oosterwolde stod klara i början av 2023, varefter verksamheten startade. Anläggningen, som också består av ett modernt reningsverk och två gamla fabriker, skadades i en brand i december 2023 och verksamheten upphörde.

Som en del i Scandi Standards investering ska två äldre fabriksbyggnader rivas, vilket ger flexibilitet att utveckla anläggningen till att innefatta mer än de ursprungliga produktionslinjerna.

Efter nödvändiga reparationer förväntar sig Scandi Standard att kunna påbörja produktionen under tredje kvartalet 2025. De totala investeringarna uppgår till cirka 28 miljoner euro.

Förvärvet ökar Scandi Standards kapacitet inom Ready-to-Eat med 90 procent och ersätter den planerade expansionsinvesteringen om 30 miljoner euro i anläggningen i Farre i Danmark, som skulle ha tillfört en kapacitetsökning på 20 procent till 2027. Investeringen finansieras genom Scandi Standards befintliga kreditfaciliteter.

Ökande efterfrågan i Europa
– Med det här förvärvet säkrar vi en robust europeisk Ready-to-Eat-plattform på lång sikt. Historiskt har vi haft en fantastisk tillväxt och avkastning i segmentet, huvudsakligen från Norden. Den pågående förflyttningen mot en bredare europeisk marknad inom Ready-to-Eat kräver att vi tar steget från att vara en nordisk aktör till en ledande europeisk aktör. Efter en mindre nedgång i efterfrågan kopplad till covid-19 och inflation förväntar vi oss att efterfrågan i Europa stiger avsevärt de närmaste åren. Kapaciteten i vår produktionsanläggning i Danmark är begränsad, och vi har under en tid tittat på hur vi på bästa sätt kan stärka vår position inom segmentet, säger Jonas Tunestål, vd för Scandi Standard.

– Då marknaden för panerade kycklingprodukter blir alltmer europeisk är det av stor vikt att vara kostnadsledande för att nå framgång. Befintliga och potentiella kunder, exempelvis Quick Service Restaurants (QSR), kräver högsta kvalitet och leveranssäkerhet. Med två separata anläggningar kan vi erbjuda en optimal balans av kostnadseffektivitet, kvalité och driftssäkerhet. Till skillnad från en motsvarande nybyggd anläggning kan den här investeringen genomföras utan en väsentlig resultatpåverkan på kort till medellång sikt, och den skapar betydligt större potential att öka EBIT/kg över tid.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt