Första ASC-certifierade vattenbruket i Sverige

PUBLICERAD: 3 februari 2025
UPPDATERAD: 3 februari
Nordic Trout Sverige, Töckfors fiskodling i sjön Foxen, Värmlands län. Foto: Pressbild

I januari blev Nordic Trout Töcksfors den första ASC-certifierade fiskodlingen i Sverige. För sina insatser inom hållbart vattenbruk tilldelades bolaget även ASC Nordic Award – Newcomer of the Year vid Nordic Seafood Summit i Göteborg.

Certifieringen gör det möjligt för konsumenter att hitta närproducerad ASC-märkt odlad regnbåge i svenska butiker.

– Nu har vi den första ASC-certifierade fiskodlingen i Sverige, vilket är ett mycket viktigt erkännande för branschens hållbarhetsarbete. Personalen på Nordic Trout har jobbat hårt för detta, säger Wenche Hansen, vd på Matfiskodlarna.

Nordic Trout grundades i Finland och blev landets största producent av öring i slutet av 1990-talet. Under 2000-talet expanderade verksamheten till Sverige och omfattar idag 32 anläggningar i Finland, Åland och Sverige, med en årlig produktion på 10 000 ton regnbåge och rom.

Pris för pionjärskap
Som ytterligare bekräftelse på sitt pionjärskap vann Nordic Trout även ASC Nordic Award – Newcomer of the Year vid Nordic Seafood Summit i Göteborg. Priset tilldelades för bolagets insatser inom hållbart vattenbruk och för att vara först i Sverige med en ASC-certifierad anläggning.

– Vi ser detta pris som en bekräftelse på det hårda arbete som vårt team vid Foxen fiskodling i Töcksfors har lagt ner. Att uppnå ASC-certifiering är ett viktigt steg i vår hållbarhetsresa och ett bevis på vårt engagemang för ansvarsfull fiskodling i Sverige, Åland och Finland, säger Jussi Kosomaa, Chief Business Officer på Nordic Trout.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland