Regeringen har beslutat att låta Livsmedelsverket göra en fördjupad analys av det föreslagna kostrådet om rött kött. Det innebär att den tidigare planerade publiceringen av kostråden blir uppskjuten.
Regeringen har beslutat att ändra det tidigare uppdraget till Livsmedelsverket angående uppdatering av kostråden. Det innebär att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur det föreslagna kostrådet om rött kött kan påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen. Uppdraget gäller endast rådet om rött kött och charkprodukter och ska redovisas senast den 30 april.
Livsmedelsverkets förslag till kostråd innebär en sänkt mängdrekommendation för rött kött från nuvarande nivå om inte mer än 500 gram i veckan till 350 gram i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter.
Publiceringen skjuts upp
Enligt uppdraget ska Livsmedelsverket avvakta med att uppdatera kostråden till dess att uppdraget har redovisats. Det betyder alltså att den tidigare planerade publiceringen av kostråden skjuts upp.
Livsmedelsverket har tidigare i höst presenterat förslag till kostråd och en rapport som beskriver grunden och de avvägningar som ligger bakom råden. Dessa har varit ute på remiss under hösten.
Information om uppdraget finns på Regeringens webbplats