Det föreslagna kostrådet om rött kött ska ses över

PUBLICERAD: 20 december 2024
UPPDATERAD: 20 december
Livsmedelsverket ska göra en fördjupad analys av förslaget om att begränsa intaget av rött kött och charkprodukter till 350 gram i veckan. Foto: Bo Wallteg

Regeringen har beslutat att låta Livsmedelsverket göra en fördjupad analys av det föreslagna kostrådet om rött kött. Det innebär att den tidigare planerade publiceringen av kostråden blir uppskjuten.

Regeringen har beslutat att ändra det tidigare uppdraget till Livsmedelsverket angående uppdatering av kostråden. Det innebär att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur det föreslagna kostrådet om rött kött kan påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen. Uppdraget gäller endast rådet om rött kött och charkprodukter och ska redovisas senast den 30 april.

Livsmedelsverkets förslag till kostråd innebär en sänkt mängdrekommendation för rött kött från nuvarande nivå om inte mer än 500 gram i veckan till 350 gram i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter.

Publiceringen skjuts upp
Enligt uppdraget ska Livsmedelsverket avvakta med att uppdatera kostråden till dess att uppdraget har redovisats. Det betyder alltså att den tidigare planerade publiceringen av kostråden skjuts upp.

Livsmedelsverket har tidigare i höst presenterat förslag till kostråd och en rapport som beskriver grunden och de avvägningar som ligger bakom råden. Dessa har varit ute på remiss under hösten.

Information om uppdraget finns på Regeringens webbplats

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt