”Hej halloumi” är en hyllningsbok till den mångsidiga osten som kom till Sverige för 40 år sedan. Bakom boken står Maro Papadopoulou, som tillsammans med sin man Frixos var först med att introducera halloumi i Sverige.
Maro Papadopoulou och hennes man Frixos Papadopoulou introducerade halloumi i Sverige i mitten av 80-talet genom sitt familjeföretag Fontana. Idag steker och grillar svenska folket 16 miljoner halloumiostar per år. Nu är det dags att ta matinspirationen till nästa nivå, menar Maro Papadopoulou, som har samlat sina egna och sina vänners bästa halloumirecept i en kokbok helt tillägnad den cypriotiska osten.
Förutom att hylla halloumin, är syftet och förhoppningen med boken också att bredda användningsområdena till mer än bara grillen.
– Det finns så mycket mer att göra med halloumi än att steka och grilla. Ugnsbaka, riv, fritera och koka! Njut den till drinken eller brunchen, i grytan och på pastan, mellan bröd och i salladen. Eller ät den bara så där, rakt upp och ner vid köksbänken, säger Maro Papadopoulou.
Halloumi har tillverkats på Cypern de senaste tusen åren, men det var först 2021 som osten fick sin PDO-märkning. Idag är namnet halloumi ursprungsskyddat inom EU och osten får endast tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk.