Halloumi firar 40 år i Sverige och får en egen kokbok

PUBLICERAD: 15 november 2024
UPPDATERAD: 15 november
Pasta med riven halloumi är ett av de över 40 recepten i kokboken Hej Halloumi av Maro Papadopoulou. Foto: Lina Adamo PR

”Hej halloumi” är en hyllningsbok till den mångsidiga osten som kom till Sverige för 40 år sedan. Bakom boken står Maro Papadopoulou, som tillsammans med sin man Frixos var först med att introducera halloumi i Sverige.

Maro Papadopoulou och hennes man Frixos Papadopoulou introducerade halloumi i Sverige i mitten av 80-talet genom sitt familjeföretag Fontana. Idag steker och grillar svenska folket 16 miljoner halloumiostar per år. Nu är det dags att ta matinspirationen till nästa nivå, menar Maro Papadopoulou, som har samlat sina egna och sina vänners bästa halloumirecept i en kokbok helt tillägnad den cypriotiska osten.

Förutom att hylla halloumin, är syftet och förhoppningen med boken också att bredda användningsområdena till mer än bara grillen.

– Det finns så mycket mer att göra med halloumi än att steka och grilla. Ugnsbaka, riv, fritera och koka! Njut den till drinken eller brunchen, i grytan och på pastan, mellan bröd och i salladen. Eller ät den bara så där, rakt upp och ner vid köksbänken, säger Maro Papadopoulou.

Halloumi har tillverkats på Cypern de senaste tusen åren, men det var först 2021 som osten fick sin PDO-märkning. Idag är namnet halloumi ursprungsskyddat inom EU och osten får endast tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk.

Läs vidare

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Senaste nytt

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd