De tävlar om finalplatserna i Änglamarkspriset 2024

PUBLICERAD: 8 oktober 2024
UPPDATERAD: 8 oktober
Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop, är ordförande för juryn som ska utse vinnaren av Änglarmarkspriset 2024. Foto: Pressbild

KF och Coop presenterar de fem nominerade som har gått vidare i Änglamarkspriset 2024. Alla bidragen drivs av unga eldsjälar upp till 35 år.

Änglamarkspriset delas ut till personer, organisationer eller initiativ som gör eller förväntas göra särskilt värdefulla insatser inom miljö och ekologi, med stor potential för framtida hållbarhetsnytta.

Av de fem nominerade bidragen väljer juryn för Änglamarkspriset ut tre finalister som presenteras den 28 oktober då allmänheten kan börja rösta på coop.se. Omröstningen pågår fram till den 24 november. Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50 och den 27 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset.

– Bland årets nomineringar har vi fått ta del av en stor bredd av intressanta hållbarhetsinitiativ. Allt från att puffa konsumenter mot en hållbarare konsumtion till hållbart lantbruk och att rädda miljön från PFAS-utsläpp. Juryn har nu det svåra men intressanta arbetet framför sig att välja ut de tre kandidater som går vidare och som sedan presenteras för allmänheten på coop.se, där omröstningen startar den 28 oktober, säger juryns ordförande Mattis Bergquist, som är hållbarhetschef på Coop.

Juryn består av representanter från Coop och Vi-skogen, familjerna Taube, Alfredson och Danielsson samt en extern representant inom hållbarhetsområdet. Vinnaren av Änglamarkspriset 2024 koras vid en prisceremoni i Stockholm den 27 november. Prissumman är 250 000 kronor.

Änglamarkspriset delas sedan 2002 ut av KF och Coop tillsammans med Änglamarksfamiljerna Danielsson, Taube och Alfredson.

De fem nominerade bidrag som går vidare är:

Läs vidare

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

400 ton vitkålsrester kan bli mat i nytt pilotprojekt

Greenfood och Tekinn får Vinnova-stöd för att fortsätta undersöka hur grönsaksrester kan förvandlas till näringsrik råvara genom fermentering.
Cabbage HIGH RES

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös