Coop lanserar två växtbaserade nyheter av sojaprotein som alternativ till tonfisk. De kommer i smakerna Citron & Peppar samt Sriracha.
De två nya konserverna lanseras inom kategorin färdigmat och fiskkonserver. Minna Björklund, chef sortiment EVM på Coop Sverige, beskriver nyheterna som ”ett bra alternativ till tonfisk och mindre påverkan på havsmiljön”.
– Jag kan verkligen rekommendera att man testar att byta ut tonfisken mot sojaproteinet. Produkten har fin textur och riktigt bra smak, eller som vi fick återberättat av en svensk Coop-kund på besök i Finland (där varan redan finns): ”den skulle sälja som smör”, säger Minna Björklund.
Mer växtbaserat på hyllan
Nyheten är ett led i Coops hållbarhetsstrategi från tidigare i år, där målsättningen är en förändrad årlig produktmix baserad på substituerbarhet och klimatpåverkan.
– Målbilden är en minskning med 44 procent av totalt snittutsläpp av CO2 till 2033. Att möjliggöra och öka kunskapen om fler växtbaserade produkter på hyllan är steg i den riktningen. Vi vill hjälpa våra medlemmar att göra hållbara val. Att verka hållbart är avgörande för alla, även för oss. Vi har arbetat med hållbart samhällsansvar i 125 år och vi kan det. Som medlemsstyrd organisation har vi stora möjligheter att göra bestående förändring och påverka, som att ta in en produkt populär i Finland till den svenska marknaden, säger Mattis Bergqvist, hållbarhetschef Coop Sverige.