Nytt kunskapscentrum för hållbar matproduktion i Alnarp

PUBLICERAD: 12 september 2024
UPPDATERAD: 12 september
Håkan Schroeder, vicedekan vid LTV-fakulteten, SLU, Helen Göransson, bankchef, Sparbanken Skåne och Christina Lunner Kolstrup, dekan vid LTV-fakulteten, SLU. Foto: Johanna Grundström.

SLU och Sparbanken Skåne satsar 50 miljoner på ett forsknings- och utbildningscentrum för primärproduktion vid SLU i Alnarp. I fokus står omställningen till mer hållbara produktionsprocesser inom jordbruket.

Den nya centrumbildningen – som får namnet SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion – skall stärka den skånska primärproduktionen genom kunskap, ny teknik, utvecklat företagande och ökad samverkan mellan akademi, näringsliv och det offentliga. Begreppet ”hållbar” inkluderar de tre perspektiven ekonomisk hållbarhet, ekologisk hållbarhet och social hållbarhet.

– Forskning och innovation i samverkan med branschens aktörer är nödvändigt för att kunna utveckla den svenska primärproduktionen. Det nya forskningscentrat möjliggör en ordentlig förflyttning där ny kunskap och ny teknik kan tillgängliggöras för fler. Satsningen blir viktig för primärproduktionen i hela Sverige, säger Christina Lunner Kolstrup, dekan vid vid fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenkap (LTV) vid SLU i Alnarp.

Kompetens inom ny teknik
Centrumbildningen får en budget på 50 miljoner kronor för de första fem åren. Inriktningen är att verka för en mer hållbar och robust livsmedelskedja som långsiktigt gynnar ekonomisk tillväxt och utveckling i samhället. Till satsningen knyts ett flertal forskare, en handfull nya doktorander och en biträdande lektor med kompetens inom ny teknik, till exempel nya möjligheter genom digitalisering, övervakningsteknik och AI som kan användas för ökad automatisering och precision i produktionen. En näringslivsanknuten forskarskola blir också ett av sätten att få forskning och praktik att mötas.

– Svensk primärproduktion står inför stora förändringar. Jordbruket präglas idag av många små företag, generationsskiften, låg lönsamhet och utmaningar kring ny teknik. Samtidigt är vi mitt inne i en klimatomställning som kräver både nytänkande och innovation, säger Håkan Schroeder, vicedekan vid fakulteten LTV.

Invigs under hösten
Under hösten kommer centrat att invigas och en permanent centrumledare att rekryteras. Planen är att verksamheten ska vara i full gång inför vårterminen 2025. Centrat finansieras till lika delar av SLU och Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Finn.

– Framtiden kommer att ställa nya krav på interaktionen mellan akademi och näringsliv. Kunskap om hållbara arbetsformer och praktiska modeller för detta behöver spridas mellan forskning och företag och även mellan olika branscher. Som bank befinner vi oss mitt i det samhällsekonomiska kretsloppet och det är avgörande att också vi är engagerade i utvecklingen, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Läs vidare

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.