
Lappländsk Fjällröding och Hjälmargös har under sommaren fått skyddad geografisk beteckning inom EU.
Lappländsk Fjällröding föds upp i kallt och klart fjällvatten i vattendrag i Arjeplogs, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag samt Malå socken i svenska Lappland.
Den skyddade geografiska beteckningen avser hel eller filead fjällröding (Salvelinus alpinus) som härstammar från den speciella population som naturligt förekommer i Hornavan. Lappländsk Fjällröding har ett fiskkött som är svagt till kraftigt orangerött med en smak av löjrom och umami. Fisken exporteras bland annat till Finland och Benelux-området samt till Frankrike, Danmark och USA.
Även vildfångad gös från sjön Hjälmaren har fått skyddad geografisk beteckning. Hjälmargösen beskrivs ha en mild nötighet och smak av kantarell och ett pärlemorskimrande fiskkött.
Hjälmaren, som är Sveriges fjärde största sjö, kännetecknas av lågt vattendjup, hög temperatur och högt näringsinnehåll. Gösfisket i Hjälmaren MSC-certifierades år 2006 och blev då Sveriges första MSC-certifierade fiske och världens första sötvattensfiske att MSC-certifieras.