Valio investerar i en utbyggnad av ostproduktionen

PUBLICERAD: 3 juni 2024
UPPDATERAD: 3 juni
Valios fabrik för osttillverkning i Lapinlahti. Foto: Pressbild

Valio investerar över 60 miljoner euro, motsvarande cirka 690 miljoner kronor, i sin anläggning för osttillverkning i Lapinlahti. Investeringen omfattar en utbyggnad av den nuvarande anläggningen och ny utrustning.

Den nuvarande fabriken kommer att byggas ut med en golvyta på cirka 200 kvadratmeter och all nuvarande utrustning ska bytas ut. Även förpackningslinjerna kommer att förnyas.

Enligt Aleksi Ylitalo, som är chef för Lapinlahti-fabriken, kommer investeringen att säkerställa Valios ostproduktion för en lång tid framöver och även innebära ökad produktionskapacitet samt minskat svinn inom ostproduktionen.

Byggnationen kommer att starta i slutet av sommaren 2024 och den nya produktionslinjen beräknas vara i drift våren 2026.

Fabriken i Lapinlahti har runt 285 anställda och tar emot ungefär en fjärdedel av Valios mjölk, vilket motsvarar 415 miljoner liter per år. I fabriken produceras både vardags- och gourmetostar, såväl för den inhemska marknaden som för export, samt mjölkpulver för olika ändamål, bland annat barnmat.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland