Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

PUBLICERAD: 16 maj 2024
UPPDATERAD: 16 maj
CO2-avtrycket för Danish Crown Sveriges 50/50 Hybridfärs är 45 procent lägre än för vanlig köttfärs. Foto: Pressbild

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin hybridfärs med linser, palsternacka och morot. Därmed sänks CO2-avtrycket med 45 procent jämfört med vanlig nötfärs.

Danish Crown Sverige upptäckte ett hål i marknaden när kunderna alltmer började använda sig av 50/50-principen, genom att blanda ut köttfärsen med andra ingredienser.

Nu lanserar Danish Crown Sverige en formbar 50/50 Hybridfärs, där hälften av köttet har bytts ut mot linser, palsternacka och morot. Företaget uppger att man har lyckats sänka CO2-avtrycket på produkten från 31,44 CO2 e/kg till 17,45 e/kg, vilket är en minskning på 45 procent jämfört med vanlig kommersiell nötfärs.

Med hybridfärsen vill Danish Crown Sverige möta konsumenternas efterfrågan, såväl på prisvärda alternativ som på koldioxidreducerade livsmedelsval.

– Det känns naturligt och viktigt för oss på Danish Crown att leda vägen för minskat CO2-avtryck och köttkonsumtion. Marknaden är mer mottaglig nu än någonsin för innovation som spar tid och pengar och som bidrar till ett lägre koldioxidutsläpp, säger Jonas Västerstig, försäljningsdirektör på Danish Crown i Sverige.

Förutom satsningen på hybridprodukter har Danish Crown målet att halvera företagets växthusgasutsläpp från 2020 till 2030 och att uppnå net zero före 2050.

Läs vidare

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2

Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop lanserar två växtbaserade nyheter av sojaprotein som alternativ till tonfisk.
RIKSMÖTETS ÖPPNANDE 2018

Skånemejerier lanserar ny proteindryck av svensk mjölk

Skånemejerier lanserar en proteinberikad drickyoghurt gjord på svensk mjölk – Lindahls PRO+.
Unknown

Nytt växtbaserat ostalternativ från Oddlygood

Oddlygood Cheezington Oh Protein är ett nytt växtbaserat alternativ till ost.
Pokébowl_2

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.