Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin hybridfärs med linser, palsternacka och morot. Därmed sänks CO2-avtrycket med 45 procent jämfört med vanlig nötfärs.
Danish Crown Sverige upptäckte ett hål i marknaden när kunderna alltmer började använda sig av 50/50-principen, genom att blanda ut köttfärsen med andra ingredienser.
Nu lanserar Danish Crown Sverige en formbar 50/50 Hybridfärs, där hälften av köttet har bytts ut mot linser, palsternacka och morot. Företaget uppger att man har lyckats sänka CO2-avtrycket på produkten från 31,44 CO2 e/kg till 17,45 e/kg, vilket är en minskning på 45 procent jämfört med vanlig kommersiell nötfärs.
Med hybridfärsen vill Danish Crown Sverige möta konsumenternas efterfrågan, såväl på prisvärda alternativ som på koldioxidreducerade livsmedelsval.
– Det känns naturligt och viktigt för oss på Danish Crown att leda vägen för minskat CO2-avtryck och köttkonsumtion. Marknaden är mer mottaglig nu än någonsin för innovation som spar tid och pengar och som bidrar till ett lägre koldioxidutsläpp, säger Jonas Västerstig, försäljningsdirektör på Danish Crown i Sverige.
Förutom satsningen på hybridprodukter har Danish Crown målet att halvera företagets växthusgasutsläpp från 2020 till 2030 och att uppnå net zero före 2050.