Fazer lanserar praliner av återvunna ingredienser

PUBLICERAD: 8 maj 2024
UPPDATERAD: 10 maj
Fazer Oat Choco toffee hearts har en fyllning av kola gjord på okara, en rest från havredrycksproduktion. Foto: Pressbild

De hjärtformade pralinerna Fazer Oat Choco toffee hearts är tillverkade av ett överskott från konfektyrproduktionen och okara, som är en rest från havredrycksproduktion.

 De handgjorda, veganska och svinnsmarta pralinerna är utvecklade inom Fazers koncept Taste the Future. De smakar som söt kola och är förpackade i en återanvändbar ask av komposterbara material.

De hjärtformade pralinerna tillverkas av Karl Fazer Oat Choco-kakor som har sorterats bort på grund av för låg vikt. Pralinerna är fyllda med kola gjord på okara, en sidoström från havredrycksproduktion.

– Fazers åtagande för hållbarhet är en viktig katalysator för våra kreativa FoU-framsteg. Chocohjärtan kanske låter som en klassiker, men ingredienserna vi använder är något helt nytt. Vi har ett talangfullt produktutvecklingsteam med ett genuint intresse och motivation för att utveckla goda och hållbara växtbaserade innovationer, säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Konfektyrs Forward Lab.

Konceptet ”Taste the Future” omfattar innovationer och nya produktkategorier för att driva utvecklingen av livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Tidigare har Fazer presenterat bland annat en chokladkaka med Solein, protein tillverkat av luft.

Oat Choco toffee hearts har ett chokladskal som innehåller rikligt med kakao och eftersmaken av havre beskrivs som mild och behaglig. Pralinerna är palmoljefria och förpackningen är märkt med texten ”upcycled”, för att indikera att produkten innehåller ingredienser som återbrukats.

– Inom livsmedelsproduktion är det nästintill omöjligt att eliminera matsvinn helt, men råvaror bör återanvändas så effektivt som möjligt – vilket Fazer Konfektyr har gjort i årtionden, säger Annika Porr.

Pralinerna finns i begränsad upplaga på Gateau och i webbutiken fazerstore.com.

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd