Fazer lanserar praliner av återvunna ingredienser

PUBLICERAD: 8 maj 2024
UPPDATERAD: 10 maj
Fazer Oat Choco toffee hearts har en fyllning av kola gjord på okara, en rest från havredrycksproduktion. Foto: Pressbild

De hjärtformade pralinerna Fazer Oat Choco toffee hearts är tillverkade av ett överskott från konfektyrproduktionen och okara, som är en rest från havredrycksproduktion.

 De handgjorda, veganska och svinnsmarta pralinerna är utvecklade inom Fazers koncept Taste the Future. De smakar som söt kola och är förpackade i en återanvändbar ask av komposterbara material.

De hjärtformade pralinerna tillverkas av Karl Fazer Oat Choco-kakor som har sorterats bort på grund av för låg vikt. Pralinerna är fyllda med kola gjord på okara, en sidoström från havredrycksproduktion.

– Fazers åtagande för hållbarhet är en viktig katalysator för våra kreativa FoU-framsteg. Chocohjärtan kanske låter som en klassiker, men ingredienserna vi använder är något helt nytt. Vi har ett talangfullt produktutvecklingsteam med ett genuint intresse och motivation för att utveckla goda och hållbara växtbaserade innovationer, säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Konfektyrs Forward Lab.

Konceptet ”Taste the Future” omfattar innovationer och nya produktkategorier för att driva utvecklingen av livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Tidigare har Fazer presenterat bland annat en chokladkaka med Solein, protein tillverkat av luft.

Oat Choco toffee hearts har ett chokladskal som innehåller rikligt med kakao och eftersmaken av havre beskrivs som mild och behaglig. Pralinerna är palmoljefria och förpackningen är märkt med texten ”upcycled”, för att indikera att produkten innehåller ingredienser som återbrukats.

– Inom livsmedelsproduktion är det nästintill omöjligt att eliminera matsvinn helt, men råvaror bör återanvändas så effektivt som möjligt – vilket Fazer Konfektyr har gjort i årtionden, säger Annika Porr.

Pralinerna finns i begränsad upplaga på Gateau och i webbutiken fazerstore.com.

Läs vidare

Zetas pinsafamilj växer

Zeta lanserar Mini Pinsa för en person som en uppföljare till originalet Zeta Pinsa samt tre nya pinsasåser.
Pinsa samlingsbild liggande

Ridderheims lanserar färdigskivad chark och byter design

Ridderheims lanserar tunt skivade italienska charkprodukter i konsumentförpackning och byter även design.
Unknown-1

Blossa 2024 har smak av rökig whisky och tång

I Blossa 2024 blandas klassiska glöggkryddor med rökig whisky och en salt förnimmelse av sjö och hav.
Blossa-2024_bild-PRM

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Senaste nytt

Sämre lönsamhet trots högre matpriser

Prisökningarna på livsmedel har inte lett till ökad lönsamhet för livsmedelsbranscherna, visar en ny analys från SCB.
Carl Eckerdal_Chefekonom_Livsmedelsforetagen_Kostnadskris_EMV

Kravs nya produktpris: Go Organic Award

Krav lanserar priset Go Organic Award, som går till en produkt som inspirerar konsumenter till att köpa mer ekologiska varor.
Go Organic Award Web_PrM 1000x500

Xoma avbryter listningen

Algföretaget Xoma avbryter listningsprocessen på Spotlight Stock Market AB.
983f65487ecc62ad_org

SLU lanserar dataspel om matens miljöpåverkan

Elevers kunskaper om matens miljöpåverkan är låg. Nu har forskare vid SLU tagit fram ett dataspel som ska öka kunskaperna.
klimatspelet_logga