De hjärtformade pralinerna Fazer Oat Choco toffee hearts är tillverkade av ett överskott från konfektyrproduktionen och okara, som är en rest från havredrycksproduktion.
De handgjorda, veganska och svinnsmarta pralinerna är utvecklade inom Fazers koncept Taste the Future. De smakar som söt kola och är förpackade i en återanvändbar ask av komposterbara material.
De hjärtformade pralinerna tillverkas av Karl Fazer Oat Choco-kakor som har sorterats bort på grund av för låg vikt. Pralinerna är fyllda med kola gjord på okara, en sidoström från havredrycksproduktion.
– Fazers åtagande för hållbarhet är en viktig katalysator för våra kreativa FoU-framsteg. Chocohjärtan kanske låter som en klassiker, men ingredienserna vi använder är något helt nytt. Vi har ett talangfullt produktutvecklingsteam med ett genuint intresse och motivation för att utveckla goda och hållbara växtbaserade innovationer, säger Annika Porr, Senior Manager på Fazer Konfektyrs Forward Lab.
Konceptet ”Taste the Future” omfattar innovationer och nya produktkategorier för att driva utvecklingen av livsmedelsindustrin och framtidens choklad. Tidigare har Fazer presenterat bland annat en chokladkaka med Solein, protein tillverkat av luft.
Oat Choco toffee hearts har ett chokladskal som innehåller rikligt med kakao och eftersmaken av havre beskrivs som mild och behaglig. Pralinerna är palmoljefria och förpackningen är märkt med texten ”upcycled”, för att indikera att produkten innehåller ingredienser som återbrukats.
– Inom livsmedelsproduktion är det nästintill omöjligt att eliminera matsvinn helt, men råvaror bör återanvändas så effektivt som möjligt – vilket Fazer Konfektyr har gjort i årtionden, säger Annika Porr.
Pralinerna finns i begränsad upplaga på Gateau och i webbutiken fazerstore.com.