Jessie Sommarström utvecklar ny rätt tillsammans med Ikea

PUBLICERAD: 23 april 2024
UPPDATERAD: 24 april
Tidigare Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström hoppas att fler ska få upp ögonen för växtbaserat. Foto: Pressbild

Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som ska säljas på Ikeas varuhus i Sverige. Pannbiffen, som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, börjar serveras den 14 maj.

Årets Kock och Jessie Sommarström introducerar, tillsammans med Ikea, en pannbiff som är gjord av 50 procent kött och 50 procent färs av hela svenskodlade baljväxter.

De senaste åren har Ikea introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet.

– Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på Ikea Sverige.

Jessie Sommarström har länge strävat efter att få fler att få upp ögonen för växtbaserat.

– Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön, säger Jessie Sommarström.

Idén till rätten föddes när Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock skapade Årets Rätt 2023.

– Jessie tog fram en rätt med köttfärs som var gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter i tomatsås med pasta. Genom Årets Rätt 2023 ville Jessie och Årets Kock inspirera till att dryga ut våra mest älskade husmansrätter, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra en bättre hälsa. Att en ny tolkning av Årets Rätt 2023 nu släpps på alla Ikea-varuhus i Sverige är en milstolpe för oss, säger Helene Kugelberg, vd i Årets Kock AB.

Pannbiffen kommer att serveras med potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka i alla Ikea-varuhus i Sverige från och med den 14 maj och kostar 65 kronor.

Läs vidare

Icas grillnyheter: Svenskt kött med amerikanska smaker

Årets grillnyheter från Ica har en rökig smak och kryddning som för tankarna till den amerikanska södern.
ica

Hushåll – växtbaserat alternativ till frukostmackan

Violife lanserar Hushåll som ett växtbaserat alternativ till den klassiska frukostosten.
violife

Poppels lanserar öl bryggt på åkerböna

Poppels Bryggeri lanserar Sveriges första öl bryggt på åkerböna, i samarbete med Viking Malt.
Daniel Granath 4

Heinz lanserar färdiga pastasåser

Kraft Heinz går in i en ny kategori i Sverige och introducerar en trio av färdiga pastasåser.
K-shjtKQ

Senaste nytt

Svensk Fågels fothälsoprogram "champions inom djurvälfärd"

Svensk Fågels Fothälsoprogram för kycklingar har utsetts till champions inom djurvälfärd av BroilerNets expertgrupp.
kycklingfötter

Icas grillnyheter: Svenskt kött med amerikanska smaker

Årets grillnyheter från Ica har en rökig smak och kryddning som för tankarna till den amerikanska södern.
ica

Svenskt lösgodis gör internationell succé

Efterfrågan på svenskt lösgodis ökar runt om i världen tack vare internettrenden ”Swedish candy”.
alltgodis_gul-2

Hushåll – växtbaserat alternativ till frukostmackan

Violife lanserar Hushåll som ett växtbaserat alternativ till den klassiska frukostosten.
violife