Icas nya Hushållsfärs består av 30 procent ärtfärs och 70 procent nötfärs, vilket beräknas ge ett klimatavtryck som är cirka 28 procent lägre än för traditionell nötfärs. Ica lanserar även burgare av hushållsfärsen.
Den nya färsen består av 70 procent svensk nötfärs från svenska gårdar och 30 procent ärtfärs (ärtprotein från gulärta, vatten och fermenterad lök). Det innebär att klimatavtrycket blir cirka 28 procent lägre än för traditionell nötfärs, beräknat utifrån klimatavtrycket för nötfärs respektive vegetarisk färs i RISE klimatdatabas.
Utöver färsen lanseras även burgare gjord på hushållsfärs med fördelningen 60 procent nötfärs från svenska gårdar, 30 procent ärtfärs och resterande delar vatten, lök, potatis och kryddor.
– Med ICA Hushållsfärs gör vi det enklare för kunderna att äta mer växtbaserat och proteinrikt i vardagen. Genom att kombinera nöt- och ärtfärs har vi skapat en vardagsprodukt med samma textur och användningsområden som traditionell köttfärs, utan att kompromissa med smaken, säger Mats Heljestrand, kategorichef kött på Ica Sverige.
ICA Hushållsfärs lanseras i 500 grams- respektive 800-gramsförpackningar och ICA Burgare på hushållsfärs lanseras i förpackning om 4×113 gram.
– Sett till hela vår värdekedja står maten vi säljer för den största delen av Icas klimatpåverkan. För att minska vår klimatbelastning är det avgörande att vi gör det enkelt för fler konsumenter att välja produkter med lägre klimatavtryck. Här kommer ICA Hushållsfärs att kunna göra skillnad, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica Gruppen.