Svenska bönder använder minst antibiotika i EU

PUBLICERAD: 13 december 2023
UPPDATERAD: 13 december
Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika. Foto: Pressbild

Sverige är för trettonde året i rad det EU-land som använder minst antibiotika i djurhållningen. Det visar Europeiska läkemedelsmyndighetens rapport för 2022. Där framgår även att användning av antibiotika inom djurhållningen som helhet minskar i europiska länder.

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur, vilket har resulterat i ett gott läge med friska djur. Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.

Av rapporten framgår även att användningen av antibiotika inom den europeiska djurhållningen som helhet har minskat med 53 procent mellan 2011 och 2022, vilket är den lägsta nivån som någonsin har rapporterats.

Användning av antibiotika till djur inom lantbruket 2022

10-20 mg per kilo skattad vikt
Sverige 10,6
Finland 14,9

20-30 mg per kilo skattad vikt
Lettland 20,8
Luxemburg 25,1
Slovenien 25,7

30-40 mg per kilo skattad vikt
Irland 33,6
Danmark 34,1
Österrike 36,2
Nederländerna 37,0
Frankrike 38,9

40-60 mg per kilo skattad vikt
Slovakien 41,1
Estland 45,8
Tjeckien 46,4
Litauen 48,2
Rumänien 48,8
Kroatien 56,2

60-80 mg per kilo skattad vikt
Tyskland 69,9
Belgien 73,5
Malta 74,4
Portugal 77,1

80-100 mg per kilo skattad vikt
Grekland 89,0

100-150 mg per kilo skattad vikt
Bulgarien 103,2
Ungern 111,2
Spanien 127,4

150-200 mg per kilo skattad vikt
Italien 157,5
Polen 196,0

200- mg per kilo skattad vikt
Cypern 254,7

Läs hela rapporten från Europeiska läkemedelsmyndigheten här

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210