Vit färsksaltad Östgötagurka får skyddad beteckning i EU

PUBLICERAD: 30 november 2023
UPPDATERAD: 30 november
Foto: Pressbild

Vit, krispig och salt – det är beskrivningen av Vit färsksaltad Östgötagurka som nu har fått skyddad geografisk beteckning (SGB) inom EU.

För skyddade geografiska beteckningar krävs att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom ett speciellt geografiskt område.

Lilla Delikatessen heter den sorts vita druvgurka som används vid tillverkning av Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan odlas i växthus i Östergötland och skördas dagligen under perioden mars till oktober. Gurkorna tvättas och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. Saltlagen innehåller alltid dill, men den exakta kryddsammansättningen är valfri och baseras på gamla recept som ofta gått i arv från generation till generation.

De färska gurkorna lagras i 3-4 dagar för att få de egenskaper som kännetecknar Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan ska vara fast och krispig och ha en markant sälta som balanseras av den vita druvgurkans egen sötma. Den har även smak av dill och kan ha en ton av kummin.

Färsksaltad gurka har en lång tradition i Östergötland och äts både till vardag och vid högtider.

– Det här är en färsksaltad gurka och något helt annat än en gurka som är inlagd med ättika och socker. Den får en helt annan fräschör. Den vita druvgurkan har också ett tjockare skal som passar för inläggningar. Den blir krispigare, säger Maria Ström på Kinda Gurka, som har arbetat med ansökan till EU-kommissionen om skyddad geografisk beteckning.

Företaget lägger årligen in 50-60 ton druvgurka av sorten Lilla Delikatessen som saluförs som Vit färsksaltad Östgötagurka. De får gurkan från tre olika odlare i Östergötland.

Vit färsksaltad Östgötagurka är den 21:a i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem. Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Senaste nytt

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1

Läs vidare

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1