Vit färsksaltad Östgötagurka får skyddad beteckning i EU

PUBLICERAD: 30 november 2023
UPPDATERAD: 30 november
Foto: Pressbild

Vit, krispig och salt – det är beskrivningen av Vit färsksaltad Östgötagurka som nu har fått skyddad geografisk beteckning (SGB) inom EU.

För skyddade geografiska beteckningar krävs att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom ett speciellt geografiskt område.

Lilla Delikatessen heter den sorts vita druvgurka som används vid tillverkning av Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan odlas i växthus i Östergötland och skördas dagligen under perioden mars till oktober. Gurkorna tvättas och läggs i en lag av salt, dill och kryddor. Saltlagen innehåller alltid dill, men den exakta kryddsammansättningen är valfri och baseras på gamla recept som ofta gått i arv från generation till generation.

De färska gurkorna lagras i 3-4 dagar för att få de egenskaper som kännetecknar Vit färsksaltad Östgötagurka. Gurkan ska vara fast och krispig och ha en markant sälta som balanseras av den vita druvgurkans egen sötma. Den har även smak av dill och kan ha en ton av kummin.

Färsksaltad gurka har en lång tradition i Östergötland och äts både till vardag och vid högtider.

– Det här är en färsksaltad gurka och något helt annat än en gurka som är inlagd med ättika och socker. Den får en helt annan fräschör. Den vita druvgurkan har också ett tjockare skal som passar för inläggningar. Den blir krispigare, säger Maria Ström på Kinda Gurka, som har arbetat med ansökan till EU-kommissionen om skyddad geografisk beteckning.

Företaget lägger årligen in 50-60 ton druvgurka av sorten Lilla Delikatessen som saluförs som Vit färsksaltad Östgötagurka. De får gurkan från tre olika odlare i Östergötland.

Vit färsksaltad Östgötagurka är den 21:a i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem. Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210