Ica vill se svenskodlat kött i proteinhyllan

PUBLICERAD: 20 oktober 2023
UPPDATERAD: 20 oktober
Maria Gustavsson är vikarierande chef för innovation och konceptutveckling på Ica Sverige. Foto: Pressbild

Ica Sverige och Re:meat inleder ett samarbete för att utforska marknadspotentialen för odlat kött i Sverige. I ett första steg handlar det om att ta reda på hur konsumenterna ser på odlat kött, därefter ska en pilot genomföras i experimentmiljö.

Tillsammans ska Ica och Re:meat definiera vilka förutsättningar som måste stämma för att skapa en efterfrågan som gör skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är redan tydligt att smak, pris och näringsvärdet kommer att vara kritiska faktorer, men konsumenternas inställning är minst lika viktig.

– Inom arbetet med ICA Växa utforskar vi lösningar inom matproduktionen som kan minska klimatavtrycket från maten. Vi ser att odlat kött kan vara ett viktigt komplement i proteinhyllan, som har potential att göra stor skillnad för klimat och miljö – kanske till och med hälsan. Kundernas mottaglighet kommer vara avgörande och vi ser fram emot att utforska detta vidare med Re:meat, säger Maria Gustavsson, vikarierande chef för innovation och konceptutveckling på Ica Sverige.

Ica och Re:meat kommer även att genomföra en pilot för att utforska odlat kött i experimentmiljö i väntan på kommersiellt godkännande från EU. Processen bygger på en teknik där djurceller matas med näring och energi i en bioreaktor. Var tredje vecka ”skördas” en köttfärsliknande substans men i framtiden ska även hela köttdetaljer kunna produceras.

– Vår vision är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött. För Re:meat är samarbeten över värdekedjan viktigt för att lyckas förändra både industrin och vad konsumenten väljer att laga och lägga på sin tallrik. Ica är en innovativ aktör med djup marknadsinsikt inom livsmedel och handel, som vill stötta utvecklingen och ligga i framkant av konsumenttrender för att skapa framtidens mat– en ovärderlig partner för Re:meats relevans, säger Jacob Schaldemose Peterson, vd på Re:meat.

Re:meat har som ambition att bygga upp en storskalig lokal produktion av odlat kött för att minska CO2-avtrycken samt stärka Sveriges beredskap och lokala livsmedelsförsörjning. Bolaget jobbar för att Sverige ska kunna lägga sig i framkant för denna teknik genom att koppla samman aktörer i värdekedjan.

Läs vidare

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.