Klimatvänligare Lome-kött lanseras på Hemköp

PUBLICERAD: 8 juni 2023
UPPDATERAD: 15 juni
Foto: Pressbild

Från den 9 juni kommer Lome-kött att säljas i Hemköps butiker i Stockholmsområdet. Köttet kommer från kor som har fått Volta Greentechs algbaserade fodertillskott Lome, som uppges sänka djurens metanutsläpp med 70-90 procent per dag.

Volta Greentech och Protos har ingått ett samarbete för att öka tillgången på mer klimatvänligt kött i Sverige. Samarbetet omfattar leverans av alger upp till 1 000 nötkreatur per år under fem år.

– Det är sannolikt världens mest klimatvänliga nötkött. Korna rapar som en naturlig del av matsmältningsprocessen och därmed släpper de ut växthusgasen metan. Men genom att ge dem en liten mängd alger i fodret, minskas metanet markant, säger Thomas Östlund, vd Protos.

Köttet, som kommer att säljas under varumärket ”Lome”, lanseras i Hemköps butiker i Stockholmsområdet efter två år av pilotstudier. Efter lanseringen kommer Protos att sälja köttet till övrig dagligvaruhandel och grossister i mån av tillgång. Köttet produceras av lantbrukare som noga har valts ut av Protos och Volta Greentech.

– Vår ambition är att ligga i framkant gällande hållbarhet och med den här lanseringen gör vi det helt enkelt enklare för våra kunder att äta mer hållbart. Därför är Lome-köttet högintressant för oss, säger Shoan Etemadi, försäljningschef på Hemköpskedjan.

I Hemköp Stockholm City, Hemköp Torsplan och Hemköp Mörby Centrum kommer det att finnas Lome-kött både som färs och styckdetaljer.

Volta Greentechs vd Fredrik Åkerman säger att företaget grundades med visionen att bekämpa den globala uppvärmningen:

– Vi har ett stort arbete framför oss med uppskalning av algproduktionen, men vi är på väg. Genom att erbjuda Lome-kött har vi möjlighet att bygga upp en rörelse av klimatmedvetna konsumenter som delar vår vision att skapa förändring.

Lome (Low Methane) är ett kött från tjurar som har fått rödalger inblandat i sitt foder för att minska utsläpp. Den röda algen Asparagopsis växer naturligt i bland annat Australien och vid Medelhavet och innehåller höga halter av ämnen som hindrar den enzym som finns i nötkreaturens magar från att producera metan. Genom att äta en daglig dos av cirka 100 gram algpulver, som blandas med nötkreaturens vanliga foder, reduceras djurens utsläpp av metangas med 70-90 procent per dag.

Läs vidare

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Premium snacks lanserar varumärket Gårdsnötter

Premium Snacks Nordic utökar sitt sortiment med tre festligare nötmixar under det nya varumärket Gårdsnötter.
Group 26

Nespresso och Oatly lanserar kaffekapsel för havredryck

Kaffekapseln Oatly Barista Edition Coffee är framtagen för att matchas med Oatlys havredryck iKaffe.
P_4685_KV2_NESPRSSO_STUDIO+OATLEY_2024_V4

Korvbrödsbagarn lanserar Real burger bun

Korvbrödsbagarn möter de nya burgartrenderna med Real burger bun, ett fluffigt hamburgerbröd med extra höjd.
Burgare_pack_1

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland