Axfood lanserar en färs av lika delar nötkött och grönsaker – Nöt & Grönt – under det egna varumärket Garant. Färsen är Nyckelhålsmärkt och har hälften så stort klimatavtryck som vanlig nötfärs. Den är även billigare än nötfärs.
Nöt & Grönt består till hälften av nötfärs och hälften grönsaker i form av lika andelar svenska morötter och fransk/belgisk blomkål. Nötköttet i färsen kommer från svenska gårdar och är därför Kött från Sverige-märkt. Genom att färsen till hälften innehåller grönsaker nästan halveras klimatavtrycket jämfört med nötfärs.
Nöt & Grönt kan användas på samma sätt som vanlig köttfärs. Den är något mjukare än vanlig köttfärs och inblandningen av grönsaker uppges göra färsen mer saftig och fyllig.
Ett av Axfoods strategiska hållbarhetsmål är att verka för en mer hållbar produktion och konsumtion av mat genom att årligen minska klimatpåverkan per kilo såld mat genom en förändrad försäljningsmix.
– Det här är en smart och hälsosam lösning för köttfärsälskaren som vill fortsätta laga mat som vanligt och på ett enkelt sätt nära halvera sitt klimatavtryck, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
Nöt & Grönt lanseras på Willys, Hemköp, Tempo och City Gross i hela landet och kommer inom kort även att användas i matkasseföretaget Middagsfrids recept. Färsen placeras bredvid vanlig nötfärs i butikerna och kommer med dagens prisläge att ligga omkring 25 procent lägre i pris än nötfärs.