Årets Smak 2023: Smörigt

PUBLICERAD: 25 april 2023
UPPDATERAD: 4 maj
Kockar och konditorier från hela landet har sagt sitt: Årets Smak 2023 är smörigt. Foto: Sebastian Pettersson

För femte året i rad har Arla Pro genomfört en global trendspaning för att utse Årets Smak. 60 000 instagraminlägg från 22 olika länder har analyserats och 400 personer från restaurangbranschen i Sverige har fått tycka till.

Kräftor, jordärtskockor, nötter och öl är alla exempel på råvaror med smöriga toner. Att Årets Smak 2023 är just smörigt kommer inte som någon överraskning för smakforskaren Johan Swahn:

– Inom smakforskningen är smör, smöriga toner och smörighet egenskaper som kan beskriva smak, textur och konsistens i många råvaror och produkter, till exempel kött, potatis, nötter, fisk, caviar och vin. Smör är så mycket mer än bara smör. Smaken går att plocka fram och kombinera i all oändlighet.

För att hitta Årets Smak har Arla Pro analyserat instagramkonton från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer.

– Instagram är en bra källa för inspiration för oss i branschen, där kollegor från hela världen delar med sig av olika sätt att lägga rätter, intressanta smaker och råvaror från världens alla hörn och reels med tekniker man kan prova, säger Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.

För att se om de globala trenderna gäller även i Sverige genomförde Arla Pro en enkätundersökning med 400 svenska kockar, konditorer och andra verksamma i branschen. De fick bland annat svara på frågor om framtidens smaktrender och var de hämtar sin inspiration.

Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av smakforskaren Johan Swahn och Arla Pros smakråd som består av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, Saori Ichihara, Stellakock 2017, och Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.

Smakrådet fick jobba med utvalda råvaror med smöriga egenskaper och skapade nya rätter. Genom att spåra och analysera smaktrender på instagram identifierade de nya spännande matchningar, så kallade smakkompisar, som fungerar väl tillsammans.

Arla driver sin foodserviceverksamhet under varumärket Arla Pro. Sedan lanseringen av Årets smak 2019 har Arla Pro varje år undersökt smaktrender med syfte att hitta nya sätt att inspirera och få fler kockar och konditorer att experimentera med smaker. Årets smak tas fram genom en global trendspaning i sociala medier. Genom urvalsprocessen deltar ett smakråd bestående av några av Sveriges ledande kockar och konditorer.

Läs mer om smakkompisar, smakrådets recept och ladda ner Årets Smakrapport här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado