Restaurangkedjan Pinchos, som serverar smårätter från världens alla kök, blir den första stora aktören i Sverige som erbjuder 3D-printat kött.
Pinchos erbjuder två nya rätter med det 3D-printade köttet, som också kallas för New Meat. Det är dels New Meat Ch**sy Burger, en hamburgare med en rökig dressing och smashed chili ch**se, dels en New Meat Steak Sandwich.
”Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra gäster ett hållbart alternativ som vi vet att de kommer att älska. Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar”, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos.
Det 3D-printade köttet tas fram i samarbete med foodtechbolaget Redefine Meat. Med hjälp av en 3D-printer skapas en struktur av protein, smak och fett av ingredienserna soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Samma 3D-printade kött som Pinchos använder uppges den senaste tiden ha serverats på ett flertal välrenommerade restauranger runtom i världen
De nya rätterna lanserades den 21 april på Pinchos restauranger i Stockholm. Tillgången på råvaran är idag begränsad men Pinchos räknar med att kunna lansera i Göteborg en månad senare (preliminärt 20 maj) och i september i övriga städer där Pinchos finns.
Hamburgaren kommer vid lanseringen att kosta 55-60 kronor och Steak Sandwich 75-80 kronor, med reservation för prisjusteringar.