Zeta lanserar guanciale, det vill säga griskind, en styckningsdetalj som är älskad av italienarna framför allt i regionerna Lazio och Umbrien, där den har sitt traditionella ursprung.
Ordet ”guancia” betyder kind och syftar på att det är griskind som är lufttorkad och kryddad med örter, salt och peppar. Guancialen är mer torkad än till exempel pancetta, som är gjort på sidfläsk, väl marmorerat, smakrikt och en mycket viktig ingrediens i romarnas älsklingspasta spagetti carbonara.
Zeta Guanciale säljs tärnad i förpackningar om 120 gram som räcker till cirka 4 portioner. Produkten är förpackad och tillverkad i Italien av italiensk råvara klassad som ”Animal Welfare”. Zeta har sedan 2015 ett nära samarbete med 12 uppfödare som har anammat den svenska modellen när det kommer till antibiotikaanvändning och djurhållning, vilket bland annat innebär att man inte ger antibiotika i förebyggande syfte.
– Det är roligt att vi kan erbjuda den svenska marknaden en lite ovanlig styckningsdetalj. Vi strävar ju hela tiden efter att ge svenska folket, som verkligen älskar italiensk mat, möjlighet att kunna laga mitt gamla hemlands mat efter de gamla originalrecepten, säger Zetas grundare Fernando Di Luca.