BIOFACH 2023: Chips var en tuff marknad på kontinenten under pandemin

PUBLICERAD: 17 mars 2023
UPPDATERAD: 23 mars
Joseph Bautista tillsammans med Marika Arnegård.

Svenska Lantchips är ensamma i Norden om att även ha en produktion ekologiska chips, en produkt som går mycket på export. Pandemin lade hinder i vägen.

Jag fick ett samtal med Joseph Bautista som är försäljnings- och marknadschef på Svenska Lantchips. Han berättade att man hade vissa problem under pandemin.

– Medan vi i Sverige ganska mycket fortsatte som vanligt så stängdes det ner mycket mer nere i Europa. Öppettider i butiker blev kortare till exempel, vissa av våra kunder stängde under lång tid, och chips var inte en prioriterad vara när man var och handlade, säger han.

– I stället låg fokus på basvaror. Volymerna gick ned ganska dramatiskt. Samtidigt gick det desto bättre i Sverige. I normalfallet är inte chips en konjunkturkänslig vara, går det bra firar man med dem, går det dåligt tröstar man sig med dem, men på exporten var det tungt. Vi har normalt sett en mycket stor andel export. Samtidigt gick många kostnader upp.

Nu rullar det på igen

– Nu när pandemin är över kan vi konstatera att vi tappat vissa kunder helt, en del har helt enkelt inte klarat pandemins effekter, säger Joseph. Men, nu har det börjat rulla på igen och vi är med här för att hitta nya kunder helt enkelt och lyfta fram fördelarna med ekologiskt. Det är första gången i den svenska paviljongen, tidigare har vi varit med hos en importör.

Produktionen består av traditionella chips och de ekologiska som man alltså är ensamma om i Norden. Det finns dessutom inte många totalt sett i Europa som tillverkar ekologiska chips.

– Visst är det svårare och dyrare att jobba med ekologisk produktion och det ekologiska är ett större risktagande för bönderna men sättet att odla på ger mer hållbara jordbruk. Här på mässan är det mycket fokus på våra barn, deras framtid och nästa generation, är då måste vi prata ekologiskt, säger Joseph Bautista.

Går att producera med vinst

– Vi vill samtidigt visa att det trots allt går att producera ekologiska chips med vinning och vi har faktiskt inget emot att andra här nere på kontinenten plockar upp tanken så vi blir fler som jobbar ekologiskt. Det gäller också att få konsumenterna att inse fördelarna. Vi finns i en impulsdriven kategori där kanske inte miljötänkandet får en framskjuten plats.

Svenska Lantchips är ett familjeföretag i Södertälje med 40 anställda där 30 finns i produktionen. Förutom chips baserade på vanlig och ekologisk potatis, tillverkar man även den chips tillverkade på rotfrukter och dessutom har man en kund i Europa som beställer chips baserade på sötpotatis.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Drömmen om en egen chokladtillverkning blev verklighet

Kalmar Chokladfabrik återuppstod förra året. Med varumärket Van Ufford fanns man med på Biofach 2023.
Kalmar choklad josef

Biofach 2023: Almnäs Bruk producerar ost med anor

Frågan är om det fanns någon annan utställare på BIOFACH 2023 som har anor längre tillbaka i tiden än Almnäs Bruk som ställde ut med sina ostar i den svenska paviljongen.
Almnäs

BIOFACH 2023: Hampa som livsmedel är på frammarsch

”The Hemp Revolution” är något som Lycke Ebba-Maria Olson på Mossagården i Veberöd, Skåne, jobbar stenhårt för.
Mossa ut

BIOFACH 2023: Starkt intresse för chili

Skånsk Chili fanns på plats i den svenska paviljongen. Det Asmundtorpbaserade företaget var med för första gången på en mässa i utlandet.
Skånsk

Senaste nytt

Mathem köper matbudsföretaget Kavall

Mathem tar över Kavalls verksamhet i Stockholm, som kommer att drivas vidare under varumärket Mathem Express.
Mathem-Express-Bike

Agtira och Greenfood ska bygga växthus i Boden

Agtira har tecknat ett avtal med Greenfood om en ny anläggning i Boden värt upp till 285 miljoner kronor.
agtira gurkor

Hälsans kök lanserar veganska Crispy Mini Filet

Veganska Crispy Mini Filet är framtagen för att efterlikna kyckling i både smak och textur.
220124_GG_CHICKEN TENDERS_Zooms_breaded

Lidl sänker och fryser priset på över hundra varor

Lidl Sverige inför ett lägre fast pris på över hundra varor med start måndagen den 27 mars.
08ba33a1-fc75-46ce-b752-670492ac22b0