Ny nordisk rapport om tungmetaller och jod i alger

PUBLICERAD: 13 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari


Alger kan bli ett värdefullt tillskott som livsmedel för jordens växande befolkning, enligt FN. Men för att kunna använda alger som mat inom Norden krävs kunskap, annars finns det risk för att vi får i oss för mycket tungmetaller. Det framgår av en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

Efsa har konstaterat att det kan finnas risker med att äta alger, ändå finns det i dagsläget ingen specifik livsmedelslagstiftning om alger inom EU. År 2020 skapades därför ett gemensamt nordiskt projekt finansierat av Nordiska ministerrådet, bestående av livsmedelsverken i Danmark, Island, Färöarna, Sverige och Norge. Det gemensamma målet var att ta fram en enad nordisk strategi för att hantera risker med alger och tång som livsmedel. Rapporten från Nordiska ministerrådet är en del av detta.

Baserat på nuvarande kunskap är det kadmium, arsenik och allt för stor mängd av jod som är de största riskerna, även för alger som skördats i Norden. Det krävs mer kunskap, men den nordiska rapporten kan fungera som en riktlinje både för Efsa och företagen.

I rapporten framgår att mängden tungmetaller och jod i alger påverkas av art, ålder, växtplats, vattenkvalitet och vilken del av algen som skördats. Hälsofarliga mängder av jod fanns bland annat i sockertång, fingertång och stortare. Störst mängd av kadmium fanns i havskål och blåstång. Framför allt fingertång hade stora mängder av oorganisk arsenik. Rapporten klargör att mängden tungmetaller och jod kan variera mycket både inom och mellan olika algarter.

I modern tid har det inte varit svensk tradition att använda alger som mat, men nu finns ett ökat intresse.

”Vi har inte samma traditioner och regelverk för hanteringen av alger som livsmedel jämfört med till exempel köttproduktion, spannmål eller grönsaker. Det här är ett nytt område för oss, därför måste vi utveckla säkra metoder för att kunna ta tillvara algerna på bästa sätt”, säger Barbro Kollander, senior kemiskt på Livsmedelsverket och medförfattare i rapporten.

Hon menar att alger kan bli ett nytt bidrag i den nationella försörjningsförmågan, men för att skapa säkra livsmedel behövs lagstiftning och tydliga riktlinjer. Det är viktigt att företagen får stöd att göra rätt från början så att livsmedel gjorda av alger är säkra att äta. En utökad livsmedelsproduktion av alger ställer nya krav på samverkan mellan berörda myndigheter och kanske även nya arbetssätt.

Nordiska ministerrådets rapport kan laddas ner här
En gemensam FAO och WHO-rapport finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.