Allergiker riskerar att få fel information på restaurang

PUBLICERAD: 9 februari 2023
UPPDATERAD: 24 februari


I ett nationellt kontrollprojekt under 2022 granskades den allergeninformation som gavs för totalt 4344 produkter hos 2172 restauranger, kaféer och andra storhushåll. Fel allergeninformation lämnades för 17 procent av produkterna och totalt hos 25 procent av verksamheterna.

Kontrollerna genomfördes i 71 kommuner och samordnades av projektledaren Maria Svensson som är enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad.

”Att en allergiker så ofta riskerar att få fel information på restauranger är mycket allvarligt då det kan leda till allergiska reaktioner. Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar”, säger Maria Svensson.

Senap och selleri var de allergener som verksamheterna inte gav korrekt information om i flest fall, 223 respektive 171 fall. Fel information angående mjölk, ägg och gluten gavs i mer än 100 fall vardera. Fel information om jordnötter och nötter var mer ovanligt – där gavs fel information i 3 respektive 10 fall.

”Det är vanligt med allergi mot mjölk, ägg och vete i Sverige och reaktionerna mot dessa livsmedel kan bli lika allvarliga som allergiska reaktioner mot jordnötter eller nötter. Att information om dessa vanliga allergener missas så ofta innebär att risken för allvarliga reaktioner är särskilt stor”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Den som har fått felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe bör höra av sig om det till sin kommun. Det är livsmedelskontrollen i varje kommun som kontrollerar restauranger och serveringar.

”Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut varför det blev fel”, säger Maria Svensson.

Om ett företag lämnat fel information om allergener följs denna avvikelse ofta upp, exempelvis genom ett föreläggande och en uppföljande kontroll. Ett föreläggande innebär att företaget får en viss tid på sig att rätta till felet.

Samordnat kontrollprojekt – information om allergena ingredienser kan laddas ner här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado