Margarin från växter nyttigast och billigast på mackan

PUBLICERAD: 31 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari

Att köpa rätt bordsmargarin är knivigt. Foto: Shutterstock.

Växtbaserade bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror. De som har hög andel mjölk som bas har störst andel mättade fetter. Ett margarin med mättade fetter kostar dessutom nästan dubbelt så mycket. Det visar Testfaktas laboratorietest.

Testfakta har analyserat innehållet i nio av Sveriges vanligaste bordsmargarin på Eurofins laboratorium i Lidköping. Alla testade produkter har en fetthalt kring 70 procent och är inte så kallade lätt-varianter, där fetthalten ofta ligger mellan 30 och 40 procent.

Till exempel har Icas smör och raps nästan dubbelt så mycket mättade fettsyror (48,5 %) som Becel Gold (25%). De helt vegetabiliska Becel och Carlshamn ligger båda klart lägst när det gäller de mättade fetterna. Även när det gäller transfetter ligger de mjölkbaserade produkterna avsevärt högre. Bregott med 2,8 procent transfetter kan jämföras med till exempel Flora på 0,2 procent.

”Byter vi ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom”, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.

”Transfetter ska vi äta så lite som möjligt av då man sett samband mellan höga intag och förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar – ännu mer än för mättat fett. Det finns naturligt i mejeriprodukter och kött, men framställs också industriellt som konsistens- och hållbarhetsingrediens i livsmedel.”

Förklaringen till skillnaderna när det gäller mättade fetter och transfetter är att tre av de testade produkterna, Carlshamn, Becel och Flora, är uppbyggda kring vegetabiliska fetter. Deras huvudingrediens är rapsolja. Övriga bordsmargarin har mjölkfett som huvudingrediens.

I testerna analyserades också andelen nyttiga omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror. De mer vegetabiliska produkterna har högst andel även här. Becel sticker ut med 9,2 procent Omega 3. Dock innehåller dessa produkter de skadliga ämnena glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar, som bildas när vegetabiliska oljor hettas upp. Högst halt visade Becel och Carlshamns, men nivåerna ligger långt under gränsvärdet. För att komma upp i närheten av gränsvärdet ska en person som väger 50 kilo äta ett kvarts kilo margarin om dagen, eller cirka 26 mackor.

I ett sista moment mättes salthalten, där Carlshamn låg lägst med 0,7 gram per 100 gram. Högst låg Ängens Normalsaltat med 1,9 gram. Genom låga halter av salt och mättat fett uppfyller både Carlshamn och Becel kriterierna för Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning.

Förutom hälsoaspekterna är priset en viktig fråga. I detta test var de växtbaserade margarinen billigare än de mjölkbaserade. Billigast var Carlshamn som kostar 55 kronor kilot, nästan hälften så mycket som det dyraste Bregott, på 115 kronor kilot. En 600 grams ask Bregott som för ett år sedan kostade drygt 40 kronor är i dag uppe på 68 kronor.

”Vi är väl medvetna om att kunderna reagerar över priserna. Men mjölkpriset har ökat i samma takt. Bregott är något av en premiumprodukt och det går åt 20 liter mjölk för att få ett kilo Bregott”, förklarar Max Wallenberg, presschef på Arla.

Testfakta har låtit Eurofins Food & Feed testing i Lidköping analysera innehållet i ett representativt urval av bordsmargarin på den svenska marknaden. Urvalet utgörs av produkter från större varumärken och kedjornas egna märkesvaror, samtliga med en deklarerad fetthalt kring 70 procent.

Följande bordsmargarin har analyserats:
1. Carlshamn Smörgås
2. Becel Gold
3. Flora Original
4. Coop Smör & raps
5. Garant Smör & raps
6. Gårdsgoda Normalsaltat
7. Bregott Normalsaltat
8. ICA Smör och raps
9. Ängens Normalsaltat

Analysen omfattade följande parametrar:
• Fetthalt
• Fettsyrasammansättning
• Vattenhalt
• Salthalt
• Förekomst av skadliga estrar

Fettsyrasammansättningen har analyserats på ett 50-tal olika parametrar för att få fram fördelningen mellan:
• Mättat fett
• Transfett
• Enkelomättat fett
• Fleromättat fett (Omega-3 och 6)

Mättat, enkelomättat och fleromättat fett
De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar. Transfett ökar, liksom mättat fett, risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett.
(Källa: Livsmedelsverket)

Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar
Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar är skadliga ämnen som bildas vid produktion av vissa vegetabiliska oljor. Högst halter har hittats i palmolja men ämnena kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. Enligt Livsmedelsverket är risken att skada hälsan liten av den mängd vi får i oss, men mängden vi utsätts för bör ändå minska för att så långt som möjligt minimera hälsorisker.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bedömer det tolerabla dagliga intaget (TDI) till 2,0 µg/kg kroppsvikt och dag. Det motsvarar ett dagligt intag på ca 260 gram av det bordsmargarin med mest skadliga estrar (Becel Gold) för en person som väger 50 kg, vilket motsvarar 26 mackor om dagen (10 gram bordsmargarin per macka) för att nå upp till TDI.

Alla testresultat finns här

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58