EU-projekt: Sökhundar ska spåra sjukdomar i äppelodlingar

PUBLICERAD: 23 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari

Hundföraren Kristin Lindell och beageln Peggy sin deltar i projektet. Här i äppelodlingen på Kiviks Musteri.

Kan specialutbildade sökhundar identifiera fruktskadegörare i äppelodlingar innan vi kan se skadorna med blotta ögat? Detta och flera andra frågeställningar ska undersökas i ett nystartat EU-projekt, initierat av Marie Koenen på hundföretaget Byrackaforever AB, där Kiviks Musteri, Sveriges Lantbruks Universitet och Äppelriket deltar.

Svampsjukdomen fruktträdskräfta är det absolut största problemet i svensk äppelodling. Idag räknar man med att i stort sett alla äppelodlingar i Sverige är drabbade av fruktträdskräfta och smittspridningen är stor.

”I andra delar av världen besprutas träden för att undgå smitta på träden, men detta är inte tillåtet i Sverige. Därför vore det av stor betydelse om det gick att finna en annan lösning och förhoppningen är att projektet med specialsökhundar ska vara en sådan”, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Ett förebyggande arbete skulle minska fruktodlarnas skadekostnader och bidra till en mer hållbar och lönsam odling. Projektet går därför ut på att lära åtta olika hundekipage att känna igen doften av fruktträdskräfta innan det är synligt. Träningen börjas i så kallade nos-labb där hundarna får lära sig doften av svampen, för att sedan fortsätta träningen ute i äppelodlingar.

Hundarna kommer under det två år långa projektet att tränas i 300 timmar utöver den sökning de kommer att göra hemma. En betydande del av söktimmarna kommer att förläggas till Kiviks Musteris äppelodlingar på Solnäs gård utanför Lund och i Kivik på Österlen. Eventuellt kommer hundarna också lära sig att hitta vattensork och andra skadedjur, som ofta befinner sig i fruktodlingar men som är svåra att bekämpa. Skulle fällor användas kan till exempel andra önskvärda djur såsom mullvadar drabbas.

Sökhundar har tidigare framgångsrikt använts i liknande projekt där de bland annat lärt sig att söka på vägglöss och sniglar. Förutsättningarna är därmed goda i teorin och förväntningarna i steg ett är att avgöra om det kommer att vara möjligt att genomföra identifiering av skadegörare med hjälp av sökhundar.

Vinsterna av projektet skulle, förutom att resultera i mer lönsam och hållbar odling i Sverige, vara att metoden också kan användas i andra länder, i stället för kemisk bekämpning.

Projektet finansieras av Leader, Lokalt ledd utveckling i Sydöstra Skåne, en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling. Det är också en del av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt