Brödinstitutet vill få unga att äta mer fullkorn

PUBLICERAD: 23 januari 2023
UPPDATERAD: 21 februari


De flesta svenskar, framförallt i yngre åldrar, äter alldeles för lite fullkorn. Nu vill Brödinstitutet ändra på attityden till fullkornsbröd hos yngre vuxna med en kampanj, som lyfter fullkornets hälsofördelar och visar att fullkornsbröd inte behöver vara så torrt.

Brödinstitutets årliga opinionsundersökning Brödtermometern visar att fullkorn är mer uppskattat i de högre åldrarna och att ju yngre ålder, desto större benägenhet att välja bort fullkorn. Det är ett folkhälsoproblem, menar Brödinstitutet, då fullkorn numera visat sig vara den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i allra högsta grad, bland annat genom att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer.

Bröd är det populäraste sättet att äta fullkorn på (61 procent), följt av gröt och frukostflingor (23 procent vardera). I undersökningen framkommer att 65 procent av de yngre vuxna gärna väjer mackor som en fullgod måltid samtidigt som ökningen av dem som anser att bröd är en ”räddare i vardagen” har ökat med över 30 procent på 5 år. På frågan ”På vilket sätt skulle du ändra din kost om du skulle äta mer hälsosamt?” anger nästan hälften (48 procent) att de vill äta mer fullkorn, vilket innebär att det ligger i topp av vad man vill äta mer av.

Vetskapen om hur viktigt ett dagligt intag av fullkorn är, och i vilka livsmedel fullkorn finns, verkar dock saknas. Det gäller främst bland unga vuxna, där 73 procent inte känner till att fullkorn bara finns i spannmålsprodukter, såsom bröd, müsli, flingor, med mera. Hela 70 procent vet inte heller att fullkornsbröd både kan vara mörkt och ljust. I Sverige äter 9 av 10 för lite fullkorn.

När Sveriges befolkning ska ange vilket livsmedel som man uppfattar som nyttigast hamnar fullkornsprodukter först på femte plats efter grönsaker, frukt och bär, fisk och ägg.

”Det är helt tydligt att den breda massan och inte minst de yngre vuxna inte känner till fullkornets stora hälsofördelar. Det är dags att fullkornet får den uppmärksamhet det förtjänar då studier nu rätt länge har visat att det är minst lika viktigt att äta, som till exempel frukt och grönsaker. Dessutom är det något av det mest klimatsmarta vi kan äta”, säger leg dietist Maria Sitell, som är kommunikationschef på Brödinstitutet.

För att få unga att förstå fullkornsbrödets fördelar går Brödinstitutet ut med kampanjen ”Det torra livet på Brödinstitutet”. Kampanjen består av en semidokumentär filmserie med en stor portion självdistans, där karaktärerna Gunnar, Daniel och Bella från Brödinstitutet ger sig ut på sociala medier i ett till synes omöjligt uppdrag: att visa att fullkornsbröd inte behöver vara så torrt. De kan mycket om bröd och vitaminer, men lite mindre om TikTok-danser och ungdomskultur.

Filmerna kan ses på TikTok och Instagram @brodinstitutet samt www.brodinstitutet.se

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx