Nu startar Hjärt-Lungfonden kampanjen ”Salternativ” för minskad saltkonsumtion i Sverige. Bakom kampanjen står Livsmedelsverket, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.
Enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten har andelen självrapporterade fall av högt blodtryck ökat med nästan fem procentenheter på tio år.
”Vi svenskar får i oss alltför mycket salt jämfört med den högsta rekommenderade dagliga dosen sex gram. Om vi minskar vårt saltintag kan antalet drabbade av hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke minska dramatiskt”, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Att äta för mycket salt kan leda till förhöjt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Aktuell forskning kopplar omkring 10 procent av strokefallen och 22 procent av sjukdomarna i hjärtats kranskärl till hög saltkonsumtion. Dessutom lever allt fler svenskar med högt blodtryck, som kopplas till högt saltintag. Idag beräknas över två miljoner svenskar leva med den allvarliga riskfaktorn.
”Mycket av saltet finns redan i maten vi handlar i butik eller på restaurang, vilket gör det svårt för individen att själv sänka sitt saltintag. För att åstadkomma resultat på befolkningsnivå krävs att hela livsmedelsbranschen agerar samtidigt och stegvis, så att vi hinner vänja oss vid mindre salt smak. Branschen gör redan en del, men nu krävs en större satsning från regering och myndigheter i form av en handlingsplan”, säger Anette Jansson, sakkunnig på Hjärt-Lungfonden.
Även om det inte räcker med att ta bort saltkaret från köksbordet, så finns en viss hjälp för den som på egen hand vill försöka minska sin saltkonsumtion. Det handlar till exempel om att jämföra saltinnehållet i olika typer av bröd, ost och skinka och välja de produkter som innehåller minst salt, eller välja Nyckelhålsmärkta produkter, som är mindre saltade.
Kampanjen ”Salternativ” syftar till att öka allmänhetens kunskaper om och intresse för ett minskat saltintag. I samarbete med Markiz Tainton sprids inlägg och filmer på instagram, där den kända matkreatören bland annat förmedlar hur man kan hitta produkter med ett lägre saltinnehåll och inspirerar med recept kryddade på ett sätt som minskar saltbehovet.
Fakta om salt:
• Att äta för mycket salt höjer blodtrycket, som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av överkonsumtion av salt.
• Enligt Livsmedelsverkets nationella rekommendationer bör man inte äta mer än max sex gram salt per dag. Svenska folket får i sig betydligt mer än så.
• Idag lever över två miljoner svenskar med förhöjt blodtryck, som är kopplat till en alltför hög konsumtion av salt. Högt blodtryck är också en allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke.
(Källa: Hjärt-Lungfonden)
Läs mer om kampanjen ”Salternativ” här